С дъх на лавандула,а защо не !

6.01.2015

Сотирани аспержи с пресен чесън в компанията на забулени яйчица и шунка







В неделя вечер реших да  приготвя нещо лекичко у дома. Отворих хладилника и като видях аспержите ,подарък от приятелка отглеждаща ги тук в Белвес , ми хрумна да опитам нещо ново с тях. Така реших да ги опитам сотирани. За компания им избрах едно парченце шунка и малко сиренце и разбира се забуленото яйчице . Приготвих всичко. Сложих масата и запалих фенерчето за повече настроение. Налях ме си прекрасно сухо френско вино ,а за малкия ми мъж домашен сироп от бъз и тримата седнахме на прясно боядисаната ни тераска . Така доволни от добре свършената ни работа с тази прекрасна вкусотия се насладихме на нашата вечеря на открито под звездите.
Ако и вие като мен искате да си приготвите нещо бързо и вкусно и разбира се нещо със стил и прекрасен аромат ,то тази рецепта е за вас.

ПРОДУКТИ
500 грама аспержи
4 яйца
180 грама свинска ,пилешка или пуешка шунка
100 грама  кашкавал 
25 грама масло
1 стрък чесън
сол и черен пипер от мелничката
оцет една супена лъжица за забулване на яйцата
Червен пипер на прах


ПРИГОТВЯНЕ
В една касерола си слагаме да заври около литър вода с малко сол, около половин чаена лъжичка. Обелваме си нашите аспержи като не стигаме до върха. Пускаме ги в заврялата вода и ги оставяме да врят на не много силен огън 8 минути. След това ги вадим и ги поставяме в една чиния до нас. Във водата от аспержите си доливаме още около 250 мл водилка и я слагаме отново да заври. Когато тя заври сипваме оцета и внимателно пускаме в нея едно по едно нашите яйца. Водата да ври ,но не много силно . Нашите яйца ги държим в нея 3-4 минути и ги вадим с помощта на решетеста лъжица .Добре ги отцеждаме преди да ги подредим в чинията за сервиране.В едно тиганче си слагаме да се разтопява нашето масло и следим .Щом то се разтопи веднага в него пускаме фино нарязаните пера на чесъна. само тях слагам з,защото целия ще ни загуби вкуса на аспержите ,а все пак ни се иска и тях да ги усещаме .Аромата им е невероятен .В това леко загрято масълце с чесън си пускаме нашите аспержи .Само за минутка ги обръщаме.тук с мелничката ги поръсваме със сол и черен пипер. С помощта на щипка ги вадим от тиганчето и ги поставяме внимателно до нашите яйчица . С остатъка от масълцето поръсваме всяко яйце.Във всяка чиния  да има по едно яйце,малко аспержи и парче шунка загърнато с кашкавал . Аз тук си нарязах на ивички шунката,за да е по-красиво. За финал поръсваме с малко черен и червен пипер всичко в нашите чиниики.

Избираме си едно сухо бяло вино и с една приятна компания всичко е на лице ,за да се насладим на тази лесна и вкусна рецепта.




Няма коментари:

Публикуване на коментар