С дъх на лавандула,а защо не !

6.22.2015

Киш ,,Кралят Слънце "


Тези дни тук бе много топло и ние решихме да се разходим отново по реката. Вечер се прибирахме щастливи от всички нови приключения по тази невероятна рака- Dordogne. Този път попадахме в едни малки каналчета на рибарите ,където търсихме рибки ,но за съжаление не хванахме ,но пък си направихме невероятни снимки. Местенцата бяха сякаш диви ,защото там човешки крак трудно стъпва само някой рибар от местното селце. В тази част на реката, където ние взимаме кану е много диво и няма много места ,до които се стига с кола.









Наистина попаднахме на магично място. 

След тази разходка с малък пикник ,който го правим на едно островче всеки път се прибрахме малко гладнички .Заредени от слънцето и красотата на реката ни се хапваше нешо лекичко.
Отворих хладилничето ни и идеята дойде бързичко.Едно  хрупкаво и сочно ,зеленчуково кишче мммм. Обичам да импровизирам и да творя с продукти пред мен без предварително да съм закупувала нещо ,всичко което е в наличност.Като един художник ,който от трите си основни цвята сътворява останалите и се получава един шедьовър.
Тук обаче,за да запазим сочността на зеленчуците ще направим нашият киш като слънце. Аз съм в страната на Кралят Слънце и така ми хрумна и името на този вълшебен киш,който прилича на слънчице.




ПРОДУКТИ

1 бутер тесто
1 тиквичка
4-5орехчета
2 домата
100 грама извара
150 грама настърган кашкавал
200 грама саламурено козе сиренце
6- 7 черни маслинки
2 броя аспержи
връзка див лук

2 перца чесън
2-3 чери доматчета
прясна чубрица и  мащерка 
сух босилек 1 чаена лъжица
1жълтък за намазване




ПРИГОТВЯНЕ
Разстиламе си нашето бутер тесто ,което трябва да е с овална форма ако не е си го изразваме .
Измиваме си тиквичката ,доматите,аспержите,перата. С помощта на уред или с картофобелачка си правим фини ивички от тиквичките. Същото правим и с аспержите ,но тях първо ги белим. Орехите леко ги нарязваме ,както и перцата чесън и див лук .
Доматите ги нарязваме на шайбички.Взимаме един нож и разделяме тестото на четири равни части като не стигаме до края като режем.После всяко от тези парченца на още две и пак не режем до края. В тези краища ще слагаме продуктите на нашето слънце.Започваме първо от доматите.На всяко да има по парче домат и чери .Черитата ги режем на четири части. Върху тях си слагаме маслинки ,орехчета ,леко нарязани . Поръсваме с извара и натрошено сиренце. Пак гледаме да е по-края. След това си поставяме аспержите и накрая ивичките тиквичка.Те може да пълзят като лианчета  към върха на всяко отрязано парченце. Поръсваме с една част от кашкавала и дъхавите ни подправки и остана само да завием нашите парченца от центъра към края.
Края леко го прибираме отдолу и леко с виличка го натискаме ,за да не се отвори при печенето.Остава само да намажем с леко разбития жълтък и да поръсим с остатъка от кашкавала. Печем на 180 градуса в предварително загрята  фурна.


Нашият киш ,,Кралят Слънце " е готов .  
Моят малчо си поигра с моята ръкохватка  тук . хеххех

Киша стана много сочен и с хрупкава коричка . С него този път си налях освежаваща немска бира в прекрасната ни чаша от,, Музея на Бирата "в Лисабон.

 
Наздраве и чакам отново да ми пишете ,за да споделим заедно идеи и да ми кажете дали тази рецепта ви е допаднала. С удоволствие всеки път отговарям на вашите писма на електронната ми поща.
Усмихнат ден и гответе винаги с удоволствие ,защото готвенето е магия не просто част от ежедневието ни!


Няма коментари:

Публикуване на коментар