С дъх на лавандула,а защо не !

6.03.2015

Балканско-Средиземноморска мусака




My little suprise


С вкусния хляб ,който си приготвих преди няколко дена  си направих една  импровизирана мусака . По някога най-вкусните неща се създават така. Аз честичко постъпвам по този начин и за късмет стават едни вкусотийки. Рецептата е много лесна и с много интересен мост между двете кухни- българската и средиземноморската. Как ви звучи дъх на розмарин и чубрица ?Да от нашата трапеза ще се носи този интересен аромат. Сега си набавете продуктите и да започваме. Тук и музика ако добавим ще стане още по-вкусна нашата рецепта.

ПРОДУКТИ
800 грама телешка кайма
1 глава стар лук
4-5 картофчета
800 грама рататуи от консерва или това са задушени -зелена и червена чушка,патладжан,тиквичка и домати . Ако не намерите си задушете тези продукти, които са нарязани на кубчета . Задушени са с малко зехтин.
My little suprise
В този момент ги нямах продуктите и за това хоп по бързия начин с консерва. 
2 скилидки чесън
6 черни маслинки
3 супени лъжици  зехтин
черен пипер и сол от мелничката
стрък пресен розмарин така по-малък ,че е силен като аромат
1 чаена лъжица чубрица
1 чаена чаша бяло вино 


ПРИГОТВЯНЕ
Включваме си фурната на 180 градуса.Обелваме си нашите картофки и ги нарязваме на малки кубчета. С лука подхождаме по същия начин. Слагаме си да се загрява нашата мазнина в едно тиганче и сипваме малко водичка около 30 мл. .Когато се загрее в нея пускаме нашето лукче и тук с мелничката посоляваме малко. Оставяме да се изпари водичката като тук огъня да не е много силен .След това с помощта на преса или по друг начин смачкваме нашия чесън. Слагаме го и него в зехтинчето за секунда с лукчето.После добавяме нашата кайма и виното. Тук бъркаме постоянно  и засилваме огъня. Така около 3 минутки . След това в избрания от нас съд си поставяме тази смес. Към нея добавяме консервата зеленчуци и маслинките. Добавяме и картофките,сол и черен пипер от мелничката . нашия розмарин и чубрица.Сипваме 250 мл. водичка. Добре разбъркваме  и хоп във фурната .Съда да е с капак. Печем 2 часа . След 50 минута си отхлупваме нашето блюдо,за се изпари водичката от него. Тук ако искаме може да печем и повече и по-малко. Следим винаги и ако искаме да е по-сочна нашата мусака вадим по-рано. Времето не го гледайте с точност ,защото това не е кекс . Тук можем да си го нагодим спрямо вкуса.

http://www.emilehenry.com/fr/fr/tip?id_tip=11
My little surprise-http://www.emilehenry.com/fr/fr/tip?id_tip=11
Преди да я опечем изглежда така.




Остава да сервираме и да се насладим на  този балканско-средизимноморски специалитет.Аз го опитах с домашния ми хляб от ръж ,прекрасно червено вино от областта Медок ,Франция и в компанията на моите съкровища -моя съпруг и малкия ми мъж. За малкия мъж без вино де хеххе за него приготвих сироп от бъз. 

My little suprise



My little suprise-моята градинка
Една българска роза от двора ми  и няколко снимки от средиземноморието .Нали рецептата ни е такава-микс от аромати от две части на Европа, различни до някъде .Приятна разходка с тези снимки и приятно дегустиране ако решите и вие да опитате този микс от култури .

My little surprise

My little surprise

My little surprise

My little surprise
Ако пък ви се иска да си закупите хубав и качествен съд за готвене като моят ,но друга марка не тази ,която ви предложих по-горе ето ви едно друго предложение ,което също е интересно. Чакам вашите коментари по рецептата ми с голямо удоволствие! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар