С дъх на лавандула,а защо не !

6.11.2015

Българско суши с интернационален вкус



My little surprise

 Вече ви споменах,че от пикника на реката си набрах лозови листенца. Та с тях си направих тази вкусотийка . Рецептата е много лесна и вкусна, пък сега на мода е и японската кухня.





ПРОДУКТИ




My little surprise

 30-35 МЛАДИ ЛОЗОВИ  ЛИСТЕНЦА И ДА НЕ СА ПРЪСКАНИ С ПЕСТИЦИДИ
1 ЧАЕНА ЧАША С ВРЪХ ОРИЗ ,АЗ ТУК СЛАГАМ ОТ КРЪГЛИЯ,ЗАЩОТО ПО-ДОБРЕ СЕ РАЗВАРЯВА  И НЕ СЕ ДЕЛЯТ ЗРЪНЦАТА
2 ГЛАВИ СТАР ЛУК
3 СКИЛИДКИ ЧЕСЪН
7-8 МАСЛИНКИ
3 супени лъжици зехтин
5-6 СТРЪКА ДЖОДЖЕН
5-6 СТРЪКА МАГДАНОЗ
ЧЕРЕН ПИПЕР И СОЛ ОТ МЕЛНИЧКАТА
ЩИПКА СМЛЯН РОЗМАРИН 

ПРОДУКТИ ЗА СОСОВЕТЕ И ЗА ПОРЪСВАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО СУШИ

3-4 СЧУКАНИ ПЪРЖЕНИ ФЪСТЪКА
4-5  СЧУКАНИ ПЕЧЕНИ ОРЕХА

ЗА ПЪРВИЯ СОС
1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА МАЙОНЕЗА
1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА  КИСЕЛО МЛЯКО
1 ЧАЕНА ЛЪЖИЦА  ГОРЧИЦА
3 ЩИПКИ КЪРИ
1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА  СОЕВ СОС

ЗА ВТОРИЯ СОС
2 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ КИСЕЛО МЛЯКО
СОЛ И ЧЕРЕН ПИПЕР ОТ МЕЛНИЧКАТА
1 СКИЛИДКА ЧЕСЪН
2 СТРЪКА КОПЪР




My little surprise
ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме си нашите листа.В една малка касеролка си сипваме около 500 мл. водичка и я слагаме да заври. След това я дърпаме и слагаме в тази водичка нашите листа да омекнат. Оставяме ги така докато си правим плънката.Обелваме си чесъна и лука.  Изчистваме си ориза и го измиваме. Нарязваме на фини кубчета нашия лук също така нарязваме и джоджена и магданоза. В едно тиганче си слагаме нашия зехтин да се загрява и сипваме малко водичка около 100 мл. .В загрятата мазнина слагаме нарязания лук и го задушаваме до златист цвят.След това слагаме и ориза и бъркаме около минутка. С това ние запазваме ориза да не омекне прекалено и да загуби формата си. Тук може да сипем пак малко водичка. След като я поеме изключваме и дърпаме от котлона. Към нашата плънка добавяме нашите маслинки, които аз режа на колелца,джоджена,магданоза,розмарина,черния пипер , счукания чесън и солта. Разбъркваме добре.Вадим си нашите листа от водичката като нея  я пазим. Поставяме си ги до нашето тиганче с планка и започваме да правим нашите рулца. Върху всяко листо слагаме около супена лъжица даже и по-малко.Зависи от листото.
My little surprise


Тук да ви кажа може да сложим във всяко суши различни продукти ако ни се иска да са различни . Например може да сложим суха или прясна чушка на малки парченца,нахут,сушени плодове ммм с тях става много вкусно също или дори парченце саламче от тези испанските например пушените ммм . Тук може да творим . Всяко го поставяме прилепено до другото и накрая трябва да получим това.
My little surprise

 Така подредени им поставяме една чиния с дъното към вас. Тя ги държи да не се надигнат и развият .Колкото са по-сбити по-добре. Сипваме върху тях от водичката ,която заделихме от листата и доливаме докато не се покрият добре. Варим  около час на много бавен огън,за да не се развалят от кипенето. Тук ако не ви е останала водичка може да долеем .Така готови ги оставяме 24 часа в хладилника и на другия ден с чаша саке или бяло вино ,поне аз ги предпочитам с вино в Гърция с Узо ,им се наслаждаваме. Като в момента на поднасяне ги поръсваме със счуканите фъстъци и орехи . Правим си нашите сосчета,които трябва да са добре разбити.Всяко рулце го потапяме в избрания сос. Остава само да ги опитате и вие.
My little surprise

 Ето от къде си набавих и листенцата . Една малка разходка от една предишното ми кану по реката Dordogne.
My little surprise

My little surprise

My little surprise

My little surprise

My little surprise



http://www.mylittlesurprisewhittedy.blogspot.fr/