С дъх на лавандула,а защо не !

1.11.2016

Риба на фурна залята с бяло вино и дъх на Прованс






Риба на фурна залята с бяло вино и дъх на Прованс
My Little Suprise


След дългите празнични трапези и невероятната ми почивка в Испания , реших да премина на по-лека храна. Рибата е много подходяща  и за това  реших да си приготвя в събота вечер една.  Купихме си прясна рибка-Dorade , много често се консумира от французите и испанците. Вкусна рибка ,която ни дава възможност да творим. Рецептата ми хрумна докато я съзерцавах и обмислях какви аромати да и сложа ,за да стане по-различна от предишните ми рецепти с риби. Бях извадила бяло испанско вино за вечеря , погледнах в шкафа с моите подправки от цял свят и остана само да намеря и от прекрасната ми градинка нещо свежо за този сезон. Всичко бе готово ,рецептата бе готова ,само остана да се изпълни. Ето я и нея -


ПРОДУКТИ

  1. една  голяма рибка около 500 грама 
    Риба на фурна залята с бяло вино и дъх на Прованс
    My Little Surprise
  2. 1 кг картофи
  3. една глава стар лук -от големите
  4. 1 скилидка чесън
  5. 3 листа дафинов лист
  6.  1 лимон БИО
  7. 3 супени лъжици зехтин
  8. два стръка пресен  розмарин
  9. 2 чаени лъжици подправка за риба- щипка -розмарин, суха горчица,магданоз ,керевиз, чесън,лук,мащерка,червен пипер,ако не я намерим и решим да си я направим.Марката подправка-Вкусна подправка за рибаhttp://www.kotanyi.com/kotanyi-unternehme nsseite/ .Видях и във България да я продават и се води като подправка - За риба Созопол .
  10. 1 чаена чаша сухо бяло вино
  11. сол
ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме си хубаво рибата ,това не го обичам ,но няма как . Измиваме си лимона и го нарязваме на по- дебели кръгчета. С подправката за риба-http://www.kotanyi.com/kotanyi-unternehmensseite/  няколко щипки само, вътре в изчистената рибка . Трябва да има и за отгоре и за картофите много малко. Вътре си слагаме и малко сол и чесъна така цяло и един резен лимон. Отгоре леко с ножа си цепваме на кръст с ножа рибата ,за да влезе от зехтинчето и подправките  . Поръсваме с малко сол и подправката за риба ,заливаме със зехтин и поставяме лимончетата и едно листо дафинов лист.Тук ако може е хубаво рибата да седи за 30 минути така маринована ако нямаме време става и веднага да я печем. Обелваме си картофите и така може тя да си се маринова като я поставяме в омазнения съд за печене.Тук той може да е по-голям и така нашето лукче да се запече с коричка или по-малък и само горният етаж да е с коричка. Може и да наредим така лука и картофите ,че всички да са хрупкави.Това си зависи от нас. Картофите и лука си ги режем на  шайби с ренде с приставки-http://www.amazon.fr/K%C3%BCchenprofi-0900431000-Mandoline-professionnelle/dp/B00CWDNBDG/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1452513063&sr=8-4&keywords=mandoline+cuisine   ,аз например си закупих от този прекрасен сайт това и съм много доволна .Наистина е скъпо ,но пък е за дълго и се ползва често. Нашите тънки около 2 см шайби си ги подреждаме около  рибата като лука е най-отдолу или както решите . До рибата слагаме двете клончета розмарин и дафинов лист. След това поръсваме картофите с остатъка от нашата подправка за риба . С остатъка от зехтина пък  си заливаме  картофите .Заливаме с вино и печем на 220 градуса за около 30 минути.
Ако виното не ни е достатъчно и се изпари може да добавим още малко.
С нетъпрение очаквам и коментарите ви . Да ви е вкусно!
 При тази риба да се внимава,при чистенето и .На гърба си има шипове и на коремчето. С ножица внимателно да се отстранят.
До скоро от мен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар