Риба на фурна залята с бяло вино и дъх на Прованс My Little Suprise |
След дългите празнични трапези и невероятната ми почивка в Испания , реших да премина на по-лека храна. Рибата е много подходяща и за това реших да си приготвя в събота вечер една. Купихме си прясна рибка-Dorade , много често се консумира от французите и испанците. Вкусна рибка ,която ни дава възможност да творим. Рецептата ми хрумна докато я съзерцавах и обмислях какви аромати да и сложа ,за да стане по-различна от предишните ми рецепти с риби. Бях извадила бяло испанско вино за вечеря , погледнах в шкафа с моите подправки от цял свят и остана само да намеря и от прекрасната ми градинка нещо свежо за този сезон. Всичко бе готово ,рецептата бе готова ,само остана да се изпълни. Ето я и нея -
ПРОДУКТИ
- една голяма рибка около 500 грама
Риба на фурна залята с бяло вино и дъх на Прованс
My Little Surprise - 1 кг картофи
- една глава стар лук -от големите
- 1 скилидка чесън
- 3 листа дафинов лист
- 1 лимон БИО
- 3 супени лъжици зехтин
- два стръка пресен розмарин
- 2 чаени лъжици подправка за риба- щипка -розмарин, суха горчица,магданоз ,керевиз, чесън,лук,мащерка,червен пипер,ако не я намерим и решим да си я направим.Марката подправка-Вкусна подправка за риба- http://www.kotanyi.com/kotanyi-unternehme nsseite/ .Видях и във България да я продават и се води като подправка - За риба Созопол .
- 1 чаена чаша сухо бяло вино
- сол
Измиваме си хубаво рибата ,това не го обичам ,но няма как . Измиваме си лимона и го нарязваме на по- дебели кръгчета. С подправката за риба-http://www.kotanyi.com/kotanyi-unternehmensseite/ няколко щипки само, вътре в изчистената рибка . Трябва да има и за отгоре и за картофите много малко. Вътре си слагаме и малко сол и чесъна така цяло и един резен лимон. Отгоре леко с ножа си цепваме на кръст с ножа рибата ,за да влезе от зехтинчето и подправките . Поръсваме с малко сол и подправката за риба ,заливаме със зехтин и поставяме лимончетата и едно листо дафинов лист.Тук ако може е хубаво рибата да седи за 30 минути така маринована ако нямаме време става и веднага да я печем. Обелваме си картофите и така може тя да си се маринова като я поставяме в омазнения съд за печене.Тук той може да е по-голям и така нашето лукче да се запече с коричка или по-малък и само горният етаж да е с коричка. Може и да наредим така лука и картофите ,че всички да са хрупкави.Това си зависи от нас. Картофите и лука си ги режем на шайби с ренде с приставки-http://www.amazon.fr/K%C3%BCchenprofi-0900431000-Mandoline-professionnelle/dp/B00CWDNBDG/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1452513063&sr=8-4&keywords=mandoline+cuisine ,аз например си закупих от този прекрасен сайт това и съм много доволна .Наистина е скъпо ,но пък е за дълго и се ползва често. Нашите тънки около 2 см шайби си ги подреждаме около рибата като лука е най-отдолу или както решите . До рибата слагаме двете клончета розмарин и дафинов лист. След това поръсваме картофите с остатъка от нашата подправка за риба . С остатъка от зехтина пък си заливаме картофите .Заливаме с вино и печем на 220 градуса за около 30 минути.
Ако виното не ни е достатъчно и се изпари може да добавим още малко.
С нетъпрение очаквам и коментарите ви . Да ви е вкусно!
При тази риба да се внимава,при чистенето и .На гърба си има шипове и на коремчето. С ножица внимателно да се отстранят.
Няма коментари:
Публикуване на коментар