С дъх на лавандула,а защо не !

6.29.2015

Панирани патладжани запечени в микровълнова печка с яйце и ароматен доматен сос



Една много  вкусна рецепта за панирани патладжанчета с доматен сос, която ще разнообразим малко. Ако не ви се пече и включва печката в тези горещи дни ,а ви се хапва нещо запечено то трябва да опитате тези патладжанчета. Тук всеки може да си добави и нещичко от себе си и това да промени допълнително вкуса  и така да избягаме от ежедневните,скучни и омръзнали ни вече рецепти.

ПРОДУКТИ

за 4 човека


2 патладжана
6-7домата от консерва
300 грама кашкавал
4 яйца
2 скилидки чесън
6-7 щипки сух босилек
2-3 щипки суха чубрица
сол и черен пипер от мелничката
1 чаена лъжичка горчица
олио за пържене 
за панировката
около една чаена чаша брашно 
около една чаена чаша студена вода
една супена лъжица царевичен грис

за декорация

 стръкчета пресен лук
стръкчета прясна чубрица
 цветове от копър

ПРИГОТВЯНЕ


Измиваме си нашите патладжани и ги нарязваме на фини ивички ,но не много тънички защото като се панират  все пак трябва да се усеща вкуса на този прекрасен зеленчук. В подсолена водичка си го накисваме ,за да излезнат вредните елементи от него. През това време ,докато той се кисне ние си приготвяме вкусното сосче. В него вече може да си добавим  и други подправки ако желаем аз  само такива съм му сложила. Пасираме си доматките. Слагаме ги на котлона да се редуцират и сгъстят. Накрая преди да ги дръпнем от котлона си добавяме горчицата,босилека,чубрицата, сол и черен пипер от мелничката  и чесъна ,който  сме нарязали на шайбички. Разбъркваме добре и опитваме. Ако нещо  ви липсва сега е момента да го добавите .Аз тук захар не добавям ,защото после от кашкавалчето леко киселия вкус се приглушава . Сосчето трябва да е добре сгъстено ,защото няма да печем в нормална печка и така водичката няма да се изпари много. Може ако желаем да добавим малко  нишесте ,за да сгъстим . 
В едно тиганче си сипваме малко олио ,аз слагам колкото да ми покрие добре дъното, защото тиганчето ми е с добро незалепващо дъно и позволява с по-малко мазнина. Вие ако нямате сложете колкото да ви покрие патладжаните при пържене. Тази мазнина трябва добре да се загрее. Преминава ме към нашите патладжани, докато чакаме да се загрее мазнината. Вадим ги от водичката и ги подреждаме в една чиния. В една супена чиния си правим панировката. Изсипваме брашното ,водичката и гриста . Разбъркваме добре. Тук трябва да получим кашичка гъста колкото кисело мляко.  Всяко парче го топваме в тази смес и когато го вадим  лекичко го изчистваме от излишната смес като го опираме в края на чинията.
Пържим на не много силен огън около 180 градуса. Обръщаме и от двете страни и ако е нужно по време на пърженето добавяме олио отново. Патладжана поема много при пърженето. При получаване на хрупкава,кафява коричка ги вадим и ги поставяме върху хартия,за да се освободят от поетата мазнина. Почти сме готови. Вадим си съдчета с капачета за печене и започваме да подреждаме нашите продукти. Слагаме един етаж патладжани ,отгоре доматите и тук вече или поръсваме с кашкавал или слагаме лентички кашкавал. Така подреждаме до около половината на нашите съдчета.




Завършваме с кашкавал и чукваме яйцето. Затваряме с капачето и пускаме микровълновата на пълна мощност за две минути .Отваряте си после капака и ако  има сурова част печем още малко. Тук всеки да внимава с печката си ,защото всяка е с различна мощност. Преди да ги хапнем нашите патладжанчета ги оставяме да се изстинат .В никакъв случай да не пипаме яйцето,защото може да експлодира в лицето ви. То е печено под напрежение и сега е надуто като балонче и ако го боцнем преди да е изстинало ще гръмне и ще ни опари.
Сега само да ги украсим и са готови да им се насладим .






Получава се като лазаня и с украсата  върху тях стават много апетитни. Украсата също оставя аромат и ако не ви допада не поставяйте нищо. 
                                  Приятна дегустация и с голямо удоволствие ще ви отговоря ако имате въпроси или нещо да споделите по тази рецепта .
                                 Усмихната седмица ви пожелавам и с малко снимки от тук при мен  се надявам да ви откъсна за малко и да ви заредя с нови идеи за  рецепти както на мен ми идват ,когато се разхождам !




















Няма коментари:

Публикуване на коментар