С дъх на лавандула,а защо не !

6.16.2015

Крем супа с коприва и лапад поръсена с орехи и фъстъци

За тази супичка ми хрумна идеята,когато се разхождах из моето дворче. То често ме вдъхновява за рецептите ми . Разхождайки се видях,че моят лапад е пораснал и има точно за една супичка,но до него срамежливо се показваше едно коренче коприва,което само си бе поникнало. Реших да го насадя до другата ми коприва и да набера и от нея за супичката. Веднага се замислих и какви други аромати да добавя ,но така че да останат тези на копривата и лапада. Хоп и чесънчето се показа както и лука .Извадих една главичка лук и един стрък чесън. Нещо още ми липсваше.За да бъде гъста си избрах картофи не млечни застройки . Та като се прибрах пред мен в една купичка се показаха счуканите орехчета и фъстъци от лозовите ми рулца. Вече всички продукти ми бяха готови оставаше само да си пусна малко музика и да започвам.
Навън се показа и дъгата хееххе прекрасно време за една вкусна топла супичка.
Това се вижда от моята къщичка. Градчето е срещу нас на другото хълмче.



ПРОДУКТИ

4-5 КАРТОФА
7-8 ЛИСТА ОТ ЛАПАД 
7-8 ВРЪХЧЕТА ОТ МЛАДА КОПРИВА
 1 ГЛАВА ЛУК
1 СТРЪК ПРЕСЕН ЧЕСЪН
25 ГРАМА МАСЛО
2-3 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ СЧУКАНИ  ПЕЧЕНИ ОРЕХИ И ФЪСТЪЦИ ЗА ПОРЪСВАНЕ
 1 ЧАЕНА ЧАША ПРЯСНО МЛЯКО
 СОЛ И ЧЕРВЕН ПИПЕР ОТ МЕЛНИЧКАТА

ПО ЖЕЛАНИЕ МОЖЕМ ДА СИ НАПРАВИМ И ВКУСНИ ХРУПКАВИ ХЛЕБНИ КРУТОНЧЕТА И ДА ПОРЪСИМ С НАТРОШЕНО САЛАМУРЕНО СИРЕНЦЕ



ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме си внимателно всички продукти .Обелваме си картофките. Почистваме от външната обвивка лукчето и чесъна. Така преминаваме към нарязване на картофите и лука. Тук на по-едри парченца ,защото ще пасираме после. Слагаме една касеролка с 1 литър водичка  и малко сол от мелничката  да заври.Докато я чакаме си слагаме на котлона едно тиганче с половината от нашето масълце .Тук и повече да сложим от 25 грама не е страшно .Та това масълце с малко водичка ,колкото леко да покрие дъното го загряваме на котлона и добавяме лука,които предварително сме нарязали вече. Тук поръсваме с малко сол от мелничката и задушаваме до получаването на лек златист цвят на лука. Тук огъня да не е силен. Идеята  е нашата супичка да няма лош дъх ако го сложим лука директно да се вари с картофките .  Ако не го задушим ,лука ни променя вкуса на супичката и остава един не много приятен аромат. През това време и водичката е завряла и в нея си слагаме картофите и задушения лук. Така на слаб огън ги варя около 10 минутки . Тук трябва да боцкаме картофките с нож и да ги проверяваме дали са сварени. Всеки сорт се сварява за различно време. Когато са готови ги заделяме настрана. В нашето тиганче, в което задушихме лукчето си слагаме остатъка от масълцето и пак малко водичка . Включваме огъня на не много силна температура, защото ще задушаваме лапада и копривата. Докато чакаме масълцето да се нагрее си нарязваме  на фини  ивички лапада и копривата. Първо слагаме копривата да се задуши за малко до леко омекване и после за много малко лапада. За минутка става всичко. Взимаме си нашия пасатор или уред ,с който да пасираме картофите и лукчето. Тук за да е с по-интересна консистенция ги пасирам по- дълго време и по време на пасирането бавно добавям млякото. Става по- лекичка и наситена с въздух нашата супичка. Така готова и добавяме задушените лапад и коприва и разбъркваме. Тук е време да си нарежем чесънчето и да го добавим и него. Ако е нужно да добавим сол. Сервираме топла.  Върху всяка супичка слагаме от нашите смлени орехчета и фъстъци . Леко поръсваме с червено пиперче от мелничката.
Тук вече можем да си направим хрупкави хлебни кубчета и да поръсим с натрошено прясно козе сиренце  .
Тук дори ще ви предложа богат избор от домашни сиренца,които се правят до мен от един прекрасен човек,който се бори много ,за да запази своята професия,която вече изчезва. 
Тук в страната на сиренето и виното все по-често идват сиренца от Китай и по-лошо сиренца произведени в лаборатории ,в които няма нищо освен мазнини ,различни прахчета събрани на едно място и хоп сиренце. Потресаващо. Този човек ме запозна с много тъжни новини . За това споделям с вас неговите шедьоври .Тук ще намерите и неговите координати. 

 За първи път тук опитвам такива сиренца. Често обикалям по пазари ,но този път останах без думи. Леко пикантни,с дъх на орехчета  и много още подредени по един незабравим начин.

Подаръка без за преместването на наш приятел полицай.


 Този талант може да го следите и тук- https://www.facebook.com/fromagesaudrix?fref=ts

Аз под дъгата злато не открих ,но пък си хапнах вкусна супичка  в компанията на тези невероятни сиренца и  хрупкави гризини от моя домашен хляб. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар