Навън се показа и дъгата хееххе прекрасно време за една вкусна топла супичка.
ПРОДУКТИ
4-5 КАРТОФА
7-8 ЛИСТА ОТ ЛАПАД
7-8 ВРЪХЧЕТА ОТ МЛАДА КОПРИВА
1 ГЛАВА ЛУК
1 СТРЪК ПРЕСЕН ЧЕСЪН
25 ГРАМА МАСЛО
2-3 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ СЧУКАНИ ПЕЧЕНИ ОРЕХИ И ФЪСТЪЦИ ЗА ПОРЪСВАНЕ
1 ЧАЕНА ЧАША ПРЯСНО МЛЯКО
СОЛ И ЧЕРВЕН ПИПЕР ОТ МЕЛНИЧКАТА
ПО ЖЕЛАНИЕ МОЖЕМ ДА СИ НАПРАВИМ И ВКУСНИ ХРУПКАВИ ХЛЕБНИ КРУТОНЧЕТА И ДА ПОРЪСИМ С НАТРОШЕНО САЛАМУРЕНО СИРЕНЦЕ
ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме си внимателно всички продукти .Обелваме си картофките. Почистваме от външната обвивка лукчето и чесъна. Така преминаваме към нарязване на картофите и лука. Тук на по-едри парченца ,защото ще пасираме после. Слагаме една касеролка с 1 литър водичка и малко сол от мелничката да заври.Докато я чакаме си слагаме на котлона едно тиганче с половината от нашето масълце .Тук и повече да сложим от 25 грама не е страшно .Та това масълце с малко водичка ,колкото леко да покрие дъното го загряваме на котлона и добавяме лука,които предварително сме нарязали вече. Тук поръсваме с малко сол от мелничката и задушаваме до получаването на лек златист цвят на лука. Тук огъня да не е силен. Идеята е нашата супичка да няма лош дъх ако го сложим лука директно да се вари с картофките . Ако не го задушим ,лука ни променя вкуса на супичката и остава един не много приятен аромат. През това време и водичката е завряла и в нея си слагаме картофите и задушения лук. Така на слаб огън ги варя около 10 минутки . Тук трябва да боцкаме картофките с нож и да ги проверяваме дали са сварени. Всеки сорт се сварява за различно време. Когато са готови ги заделяме настрана. В нашето тиганче, в което задушихме лукчето си слагаме остатъка от масълцето и пак малко водичка . Включваме огъня на не много силна температура, защото ще задушаваме лапада и копривата. Докато чакаме масълцето да се нагрее си нарязваме на фини ивички лапада и копривата. Първо слагаме копривата да се задуши за малко до леко омекване и после за много малко лапада. За минутка става всичко. Взимаме си нашия пасатор или уред ,с който да пасираме картофите и лукчето. Тук за да е с по-интересна консистенция ги пасирам по- дълго време и по време на пасирането бавно добавям млякото. Става по- лекичка и наситена с въздух нашата супичка. Така готова и добавяме задушените лапад и коприва и разбъркваме. Тук е време да си нарежем чесънчето и да го добавим и него. Ако е нужно да добавим сол. Сервираме топла. Върху всяка супичка слагаме от нашите смлени орехчета и фъстъци . Леко поръсваме с червено пиперче от мелничката.
Тук вече можем да си направим хрупкави хлебни кубчета и да поръсим с натрошено прясно козе сиренце .
Тук дори ще ви предложа богат избор от домашни сиренца,които се правят до мен от един прекрасен човек,който се бори много ,за да запази своята професия,която вече изчезва.
Тук в страната на сиренето и виното все по-често идват сиренца от Китай и по-лошо сиренца произведени в лаборатории ,в които няма нищо освен мазнини ,различни прахчета събрани на едно място и хоп сиренце. Потресаващо. Този човек ме запозна с много тъжни новини . За това споделям с вас неговите шедьоври .Тук ще намерите и неговите координати.
За първи път тук опитвам такива сиренца. Често обикалям по пазари ,но този път останах без думи. Леко пикантни,с дъх на орехчета и много още подредени по един незабравим начин.
Този талант може да го следите и тук- https://www.facebook.com/fromagesaudrix?fref=ts
Аз под дъгата злато не открих ,но пък си хапнах вкусна супичка в компанията на тези невероятни сиренца и хрупкави гризини от моя домашен хляб.
Няма коментари:
Публикуване на коментар