С дъх на лавандула,а защо не !

8.29.2014

Loukoumades-Λουκουμάδες или гръцки бухтички



Ваканцията свърши ,останаха спомените за прекрасните места и хора и спомените за вкусотииките ,които опитахме.Една такава вкусотийка са и гръцките бухтички Λουκουμάδες, които ще ни пренесат за малко в тази прекрасна страна -Гърция.
Продукти
2 чаени чаши пресято бяло  брашно
3 чаени чаши захар
9 грама  суха мая
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
 3 чаени чаши олио
1/4 от един лимон
3 чаени чаши вода-хладка
За гарниране ванилов сладолед ,мед или топинг от шоколад
Приготвяне
1.В една касерола си изсипваме 3 чаши захар и 2 чаши вода.Правим сироп от тези продукти.Тук   когато започне да завира сиропа му добавяме сока от 1/4 лимон и така леко да ври около 5 минути.Така готов нашия сироп го сваляме от котлона .
2.В една салатена купа изсипваме брашното.Правим си кладенче ,в което поставяме маята,солта,захарта и хладката водичка- 1 чаена чаша/ако е необходимо добавете още, докато получим  мека смес не много рядка ,но не и гъста като за хляб/.Разбъркваме до получаване на хомогенна смес.Това става или с помощта на дървена бъркалка или с ръка .Така готово го покриваме с прозрачно залепващо фолио и го поставяме на топло място за около 1 час.

3. Готовото вече втасало тесто, напълнило нашата купа се разбърква леко с намазнена супена лъжица до обирането му от краищата на съда и подготвянето му за пържене.
4. В един съд за пържене изсипваме 3 чаени чаши олио и го загряваме.Тук ако съда е по-малък е по-добре,за да се покрият нашите бухтички при пържене.
5. Така загрята нашата мазнина е готова като внимаваме да не е и прекалено много загрята, за да не изгарят.Тук вече всеки да си прецени спрямо котлончетата. При пускането на бухтите гъркините имат интересен метод.Взимат в дясната си ръка една супена лъжица ,а с другата отгребват от сместа.Лявата ръка я стискат в юмрук и така част от сместа излиза отгоре и се поема от лъжицата ,а другата пада в съда с тестото/нещо като шприц се получава/.При допиране на лъжицата те така я притискат ,че да се оформи топче ,което пускат в загрятото олио.Интересно бе да го гледам.Ако не ви е ясен метода ми пишете или просто вземете от сместа с лъжицата ,като я допирате до края на съда .После за да оформите топче си вземете друга лъжица и така с двете оформете топчето.
6.Пържим ги докато станат леко кафявички .Обръщаме ги с метална решетка по време на пърженето.
7.Готовите ги вадим и веднага ги пускаме в сиропа за 5 минути. После  с помощта на лъжица с решетки ги вадим и поставяме в чиния за поднасяне.
8. Така готови ги поднасяме или с топка сладолед до тях и ги заливаме с мед или с топинг по наш вкус.В топинга може да добавим и малко алкохол.Аз ви съветвам да сложите малко течен шоколад,алкохол и да ги поръсите със смлени ядки. Тук вече всеки може да избира и твори.
Приятно дегустиране  и се пригответе за още приятни изненади от нашата съседка .

Няма коментари:

Публикуване на коментар