С дъх на лавандула,а защо не !

6.22.2015

Пълнени ,панирани цветове от тиквичка с нектарини и извара



 Една рецепта ,която ще ви заплени с финеса си и с богатството на аромати. Една част от продуктите вече са ви ясни от заглавието ,но ви готвя и изненада .
За тази рецепта се вдъхнових от моята градинка ,от която си набавих част от продуктите.

 Тези прекрасни цветове от местен, френски сорт тиквички ухае невероятно на мед и от тук ми хрумна с какво да ги напълня-нектарини ,домашна извара ,орехчета и прекрасната ,свежа маточина . Останалото сега в продуктите за рецептата.


 ПРОДУКТИ ЗА ПЪЛНЕНИТЕ И ПАНИРАНИ ЦВЕТОВЕ ОТ ТИКВИЧКА



1 нектарина
6 цвята от тиквичка,прясни и изчистени от пръчиците с прашеца и без вода по края на цвета
100 грама прясно козе сиренце
100 грама извара
4 счукани орехчета
2 супени лъжици настърган пармезан
две-три листенца маточина
 две щипки фино нарязана прасна маточина с лимонов дъх


За панировката
чаена чаша  газирана вода
бяло брашно тип 55
един бакпулвер



Изварата си я правя винаги сама като пресичам прясното мляко с оцет и кисело мляко.
 Така готова я оставям да се охлади и изцеди  ,през това време си подготвяме орехите  и нектарината. Орехите си ги счукваме на по едри парченца. Прасковата  си я нарязваме на малки кубчета. Преминаваме към другите  продукти. Кашкавала си го настъргваме или просто го нарязваме на малки и фини парченца колкото тези на прасковата. Мащерката и маточината също си ги нарязваме на фино. В две купички си слагаме по-равно от кашкавала,орехите,изварата и прясното козе сиренце. В първата слагаме от маточината ,а във втората слагаме от мащерката. Хубаво разбъркваме .
 

С помощта на върха на шприц внимателно и деликатно пълним до средата нашите цветове,които предварително вече сме изчистили от пръчиците им в средата. Преминаваме към загряване на мазнината за пържене. Тук вече ако искаме може да използваме и зехтин и сусамово олио или от слънчоглед. Всяко едно променя малко вкуса като най-много е зехтина. Аз тук използвах сусамово вие ако нямате сложете друго. В едно тиганче с незалепващо дъно си слагаме около 5-6см мазнина .Включваме на 180 градуса да се загрява мазнината или ако нямаме градуси си го включваме на не много силно,защото цветовете са много деликатни и могат бързо да загорят. През това време ние си правим панировката . При нея ви съветвам да я правите миг преди да ги пуснете ,за да се запази пяната от газираната вода.Та когато видим ,за точност,че мазнината прави вълнички в една салатена купа си разбъркваме брашно около една чаена чаша и бакпулвера . Продължаваме да бъркаме и добавяме газираната вода. Трябва консистенцията да е гъста колкото кисело мляко. В нея внимателно ,докато   е още с балончета потапяме нашите цветове и при ваденето леко ги изцеждаме от излишната панировка като леко ги допираме до ръба на купичката ни. Слагаме  около четири да се пържат. Тук внимателно ги обръщаме от всяка страна и държим за минутка. Вадим и слагаме за малко на хартиена салфетка да се освободят от поелата мазнина. 
Нашия деликатес е готов.Този прекрасен цвят ухаеше невероятно и с тези продукти най-вече за маточината и мащерката целях да запазя нещо от него,да се приближа до него,а с нектарината завършваме аромата на мед и на екзотика.Резултата  наистина ни оставя без думи. Ако имате въпроси  или коментари ми пишете. С удоволствие ще ви отговоря. 
И пак да ви кажа ,когато си купувате от тези цветове ако нямате градинка като моята ,трябва да се чисти без пестициди. Това за съжаление вече става все по-трудно .Решението е дори да сте в блокче да се опитате да си направите градинка и така поне малко да намалите ужасните отрови. 
Усмихната седмица от мен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар