Бабиното сладко от зелени смокини |
Милата ми баба също много обича да прави това сладко и дори това лято сигурно ми е приготвила от нейното хехеххе аз пък ще и занеса едно от моите . Разликата в сладката ни е ,че тя слага син камък ,аз не . Ще ви обясня и какво става ако го сложим. Тя слага също така малко по-малки смокини. Аз нямам смокиня и приятели ми дават и за това по някога са малко по-големички ,но пак става вкусно и ароматно сладко. Та да запретнем ръкави и да действаме ,че има много работа по това сладко .
ПРОДУКТИ
1,5 кг захар
1,25 литра вода
1 чаена лъжица лимонтозу
щипка син камък по-желание ако желаем смокините да са по-зелени и твърди и сока им да е по-бистър-внимание тук да кажа ,че този препарат е силно отровен ,далече от деца и да се измива всичко внимателно
Бабиното сладко от зелени смокини |
ПРИГОТВЯНЕ
Тук започваме с изчистване на смокините от дръжките им ,след което ги измиваме.
На котлона си слагаме един по-дълбок съд ,в който си слагаме смокините. Наливаме вода колкото да ги покрием. Пускаме котлона на най-силното и чакаме да заври ,в момента на завирането засичаме 3 минутки и леко намаляваме огъня. Тази вода се изхвърля и наливаме втори път. Тук вече ако желаем слагаме щипката син камък ,аз не го обичам и на слагам. Той се поставя ,за да фиксираме цвета на смокините и да останат зелени ,а не леко кафяви като моите и сиропа става по-бистър не така мътен като моят. За мен е токсично и не слагам.
Та тук варим 3 минути също на не много силен огън. И тази вода я изливаме и слагаме трети път и с нея така процедираме.Три минути варим и изливаме. Всичко това се прави, за да се освободим от млякото в смокините ,което не е полезно за нас.
Изцеждаме си смокините и ги оставяме да се охладят. През това време слагаме водата със захарта да се варят на не много силен огън. Правим си сироп като за сладко и миг преди да се сгъсти го дърпаме. Аз си проверявам като с чиста лъжица пускам капка от него в една чаша .Ако започва да не се разтваря капката значи дърпам. Охладените смокини започваме да ги дупчим с клечка за зъби от дупето към върха,за да се освободим от поелата вода . Тук внимаваме да не ги спукаме. Тези смокини ги слагаме във вече охладения сироп и ги оставяме да седят в него 5-6 часа .След това ги слагаме на котлона да се доварят. Тук вече трябва да тестваме с точност сиропа. Пробваме с чаша с вода отново. Капваме капка в чашата и тя не трябва да се разтвори веднага.Бъркаме от време на време.
През това време,докато се доварява нашето сладко, ви съветвам да си подготвим съдовете за затваряне на сладкото . Те трябва да са сухи и чисти,за да избегнем пукане на съда от топлото сладко си слагам бурканите за малко в микровълновата и така те са топли.
Поставяме по-малко смокини и допълваме със сироп. Тук милата ми баба би казала,че много малко смокини слагам и много сироп. Тя слага много смокини и много малко сироп. Аз така обичам ,защото иначе остава много сироп.
С този сироп можете после да си направите една свежа лимонада с дъх на смокини,в сладоледа да го добавим вместо захар ,да мариноваме пилешко или свинско месо и така да стане сладко солено. Тук всеки може да добави нещо от себе си.
Бабиното сладко от зелени смокини |
Бабиното сладко от зелени смокини |
Вече затворено го обръщаме и оставаме да се охлади и после прибираме за дегустиране през онези студени и сиви зимни дни ,когато морето и слънцето са далече.
След тази прекрасна утрин в кухнята решихме с моят малък мъж да се разходим в нашето градче с колела.
За усмихнат ден или вечер ,в зависимост къде се намирате споделям с вас тази прекрасна разходка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар