С дъх на лавандула,а защо не !

12.04.2014

Конфитюр от Rhubarbe

 Макар и вън да е вече зима и да сме подготвили  вече нужните количества с конфитюри и други вкусотиики за студените зимни дни,ще ви дам интересна рецепта за конфитюр.Тук във Франция има изобилие от екзотични растения,плодове и зеленчуци.Едно от тези екзотични растения е и  Rhubarbe.От дръжките тук правят чай,конфитюри или го добавят към ястия с месо.Горната част на растението ,листната маса, е отровна .Може да я оставите в компоста си за тор,аз така правя.Растението има вкус малко на мед и захарна тръстика.Няма силен аромат.
Така изглежда в нашата градинка.

ПРОДУКТИ ЗА НАШИЯ КОНФИТЮР ОТ  RHUBARBE
1 КГ  Rhubarbe-замразен използвах

760 грама захар
154 грама сок от растението 
сока на един лимон
термометър ,може и без него







ПРИГОТВЯНЕ




1.Слагаме нашия Rhubarbe ,предварително размразен  и нарязан на кубчета,да се изцеди . Заделяме си сока му.
2.След това сока-154 грама сок- го прибавяме към нашата захар.

3.Добавяме и лимоновия сок към захарния сироп


4.Поставяме на котлона нашата захар и сока от растението.Този сироп го бъркаме постоянно докато ври.Тук ако имаме термометър го поставяме ,за да спрем кипенето на 120 градуса.
Ако не ,за да проверим дали е готов,просто капваме капка
 от сиропа на чинийка и ако се разнесе значи още малко трябва на сиропа.

4.Веднага след това си поставяме нашия Rhubarbe към сиропа и така за 30 минути  оставяме на котлона на не много силен огън и бъркаме постоянно.
5.В подготвени съдове за съхранение на нашия конфитюр си разпределяме готовия конфитюр.Напълваме догоре ,затваряме и обръщаме.Така държим докато изстинат нашите конфитюри.
 Тази рецепта я открих благодарение на приятелка тук,която ми услужи с тази прекрасна книга.
Автора е -Francis Miot
 Заглавието на книгата е -200 Recettes de Confitures ,Gelees ,Compotes et Chutneys en 15 minutes