С дъх на лавандула,а защо не !

12.18.2014

Mini mincemeat pies-Английски коледни пайчета






 Коледа наближава и ние в нашата работилничка ,която приличаше на тази на Дядо Коледа, запретнахме ръкави .Първо писахме писмо на Дядо Коледа.


 След това се захванахме с коледните картички.Лепило,конфети,звездички и какво ли още не имаше около нас  хаххах .И с тази задачка се справихме и остана вкусната част -приготвяне на нашите пайчета.За тях обаче аз бях приготвила предварително техния пълнеж.Рецептата ми я даде една позната англичанка ,с която си обменяме рецепти.Подробно ще ви опиша днес всичко за плънката,защото тя е основната съставка в нашата рецепта.

ПРОДУКТИ ЗА КОЛЕДНИТЕ НИ ПАЙЧЕТА





1 пакет бутер тесто

300грама MINCEMEAT  -това е плънката ,която може да си я закупите готова или сами да си я направите.Аз ще ви дам и рецепта за направата й пък вие си изберете.

Тук може да видим и консистенцията на плънката.За това я добавих до пайчетата.
 ПРОДУКТИ ЗА НАПРАВАТА НА MINCEMEAT
55 гр. масло
240 мл. ябълков сок
2 ябълки,тук може да използваме зимните сортове
100 гр. фино нарязани сушени смокини –може да ги заменим със сливи
100гр. фино нарязани череши от сладко или от тези ,които продават по магазините за украса на сладкиши
120 грама микс от нарязани на кубчета корички от плодове и тях ги продават в магазините готови за употреба
90 гр. бели стафиди
90гр. тъмни стафиди 
75 гр.фино нарязани сушени дренки
70гр.фино нарязан изсушен касис 
кората и сока на един портокал или лимон
140гр.кафява захар
80 мл .коняк
80мл. ром
1 чаена лъжица канела
1 чаена лъжица индийско орехче на прах
1/4 чаена лъжица карамфил на прах
1/4 чаена лъжица сух джинджифил
1/4 чаена лъжица сол
ПРИГОТВЯНЕ НА НАШИТЕ ПАЙЧЕТА И ТЯХНАТА ПЛЪНКА
1.Започваме с приготвянето на плънката -mincemeat.Тя е лесна просто всички тези вкусни продукти трябва да ги сварим заедно .За начало си измиваме ябълките, обелваме ги и ги настъргваме.След това в един висок съд на котлона си слагаме нашето масло, захарта и сока от ябълка и разбъркваме на слаб огън до разтопяването на маслото.След това си поставяме всички останали продукти ,като  от алкохола  си заделяме 2супени лъжици .Всичко това трябва да ври на слаб огън като го бъркаме постоянно.Така около 30-35 минути до сгъстяване на нашата плънка.В момента ,когато е готова и я дръпнем от огъня си добавяме остатъка от алкохола 2 супени лъжици ,който ще даде един божествен аромат на нашата плънка.При пълното и охлаждане я поставяме в хладилника за едно денонощие и на другия ден е готова за употреба.Ако обаче искаме да я запазим за по-дълго време просто и добавяме всяка седмица по -малко ром или коняк.Алкохола ще я консервира.Тази плънка прилича на конфитюр. В Англия освен за сладкиши се е употребявала за рецепти с месо както е и част от името й-meat,аз още не съм я опитвала в този вариант ,но скоро и това ще стане.Сега да продължим с пайчетата.
2.Готова нашата плънка си я заделяме настрана и включваме нашата фурна на 200 градуса.
3.С моя малък помощник си изрязахме кръгли подложки за основата,от бутер тестото, на пайчетата.Сложихме ги в силиконови формички или метални ако имате .

4.Тези подложки ги напълнихме с нашия mincemeat -плънката от сушени плодове ,като тук ви съветвам да не слагате повече от 1 чаена лъжица.Аз сложих две ,но бе много сладко после за хапване.
5.Така пълни отгоре ги покриваме или с кръгче изрязано от бутер тестото или пък като нас може да се забавлявате и да изрежете елхички,звездички  или други формички.
Вярно,че на снимката ще видите не чак така съвършени форми,но тук моят помощник даде всичко от себе си .Важното е да се забавляваме.
6.Печем до леко зачервяване на нашето тесто на 200градуса.
Наистина Коледа ни носи прекрасни мигове.Един от тях е този-приготвянето на вкусни неща заедно със семейството. Чакам с нетърпение и вашето мнение и рецепти за Коледа. 
Сега е време да ви оставя и вие да си приготвите това коледно вълшебство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар