С дъх на лавандула,а защо не !

12.04.2014

Конфитюр от испански пъпеш или зелена диня с дъх на портокал



В тази интересна и странна за някои  ,рецепта ще ви дам възможност да си изберете плодчето -пъпеш или зелена диня.
И двете плодчета са идентични и резултата е еднакъв. Всеки сам да си избере. За мен и двата ми поднесоха приятна изненада .Като вкусови качества и двете не са с богата вкусова палитра и за това се налага да добавим портокал или друг аромат .Важното е да са зелени.Пъпеша да е от вида ,,медна роса,,  ако не попаднете на испанския и този става,но да е зелен.Към тази приятна изненада съм приготвила и друга-прекрасната книжка закупена от едно приказно място тук до нас. За него ще ви споделя след рецептата.Сега пригответе чантата за пазар.
ПРОДУКТИ
1 КГ ПЪПЕШ ИЛИ ЗЕЛЕНА ДИНЯ-ТАКАВА КОЯТО НЕ Е УЗРЯЛА,В ТАКЪВ СМИСЪЛ ЗЕЛЕНА
450 ГРАМА ЗАХАР
КОРАТА НА ЕДИН ПОРТОКАЛ
50 МЛ РОМ 
сока на два портокала
ПРИГОТВЯНЕ
1.Измиваме си нашия пъпеш и му махаме кората.След това го нарязваме на малки или големи кубчета.Тук ви съветвам да са големи колкото орех ,за да се усещат след варенето.
2.Измиваме нашия портокал и внимателно го обелваме.Кората я нарязваме на малки парченца.
3. Поставяме захарта ,нарязания пъпеш,сока на портокалите и кората на единия портокал в съд за варене и така оставяме 45 минути.
4.След това този съд го поставяме на котлона и на не много силен огън с постоянно наблюдение и бъркане около 2 часа.Трябва да се сгъсти нашия конфитюр.
5.Накрая преди да дръпнем от котлона добавяме и рома 50 мл. .Разбъркваме и махаме от котлона.
6.В добре почистени и подсушени бурканчета изсипваме нашия конфитюр.Затваряме и обръщаме с капачката надолу.Когато нашия конфитюр е студен го обръщаме и прибираме.
Автора на книгата е -Nikole Thepaut
Вътре ще открием много изненади скрити в пощенски пликовеи т.н. .Всичко това поднесено с много красиви илюстрации .Рецептите са събрани от различни мили баби и са поднесени по много интересен начин-спрямо сезоните и с пълни обяснения за полезните качества на всеки продукт. 
Тази красота си я закупих от селцето на занаятите -Le Bournat ,ето и страничката ако ви се ще да попътувате малко-http://www.lebournat.fr/ .
То е основано от руснак .

Тук се вижда мястото ,където  се приготвяха конфитюри от какво ли не -кестени,лешници и скоро ще има и моята рецепта от сладко от зелени смокини ,
така и ние българите ще присъстваме .




Това го има в много къщи тук. Метална стойка,за да  си съхраняват бутилките ,така мисля де хахха  не съм питала още.

Тук съм до мелничката.
Скоро пак ще ви посветя нещичко от тук .ще посетим ресторанчето ... оставам и малка доза изненада .


Няма коментари:

Публикуване на коментар