С дъх на лавандула,а защо не !

12.19.2014

Мариновани круши и сушени плодове в сок от грозде и ароматни подправки




 Тези дни се отдадох на крушата и сушените плодове.За Коледа винаги търсим нещо ново, което да внесе разнообразие в нашето меню.Човек трябва да се придържа и към традициите и да ги спазва,но пък може и да внесем нещо от нас ,за да има всеки път магията на изненадата.Моя блог цели именно това .Тази рецепта ще промени моето меню,ще се радвам ако и вашето бъде вдъхновено от нея.

ПРОДУКТИ ЗА МАРИНОВАНИТЕ НИ КРУШКИ
6 крушки
1 чаена чаша бели и червени стафиди
1 лимон -bio
кората на половин портокал-bio
500 мл. червен гроздов сок
1 пръчка канела или 1 чаена лъжица канела на прах
1 анасонова звездичка
2-3 зрънца черен пипер
по желание може да добавим по 1 супена лъжица фино нарязани сушени смокини, сливи 

ПРИГОТВЯНЕ
Приготвянето е много лесно. Първо си пригответе един съд ,в който ще мариноваме нашите круши-чрез варене.В този съд си слагаме нашия гроздов сок .През това време си измиваме и обелваме нашите крушки и ги обливаме със сока от лимона като самия него-сока, го заделяме.Към заврялия вече сок добавяме сока от лимона ,заделен преди малко, коричките от лимона и портокала и всички подправки.Поставяме и нашите крушки към сока ни и намаляваме котлона .Крушите се варят-мариноват на слаб огън 12 минути.След това ги дърпаме и ги оставяме 6 часа в хладилника с този сос.Така вкусно мариновани ги изваждаме и заделяме.Нашия сос го слагаме на котлона да ври и да се редуцира .Намалил наполовина своето съдържание към нашия сос го прецеждамеи си добавяме нашите сушени плодове и варим на слаб огън 3 минути.С този сос си заливаме крушите и пак ги слагаме  в хладилника за 2 часа. 
След това ги поднасяме с топка лимонов сладолед или от самия сироп от крушите може да направим сладолед ,който да е по-кисел .
Тези круши може да ги приготвим и като допълнение към нашата празнична гарнитура.Например ако правите заек,дивеч .Това заедно с някоя сушена слива и другите сухи плодове от соса става магия -съчетание на сладко и солено.Само трябва да сложите към сладкия сос ,соса от месото.Аз например мисля така да опитам.Пък за 24 да си направя маринованите ми круши с дъх на касис ,вино и подправки .
Не трябва да забравяме и да се забавляваме при приготвянето на всички рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар