С дъх на лавандула,а защо не !

11.27.2014

Омлет по Португалски





Още с пристигането ни в Лисабон започнаха изненадите.Първата вечер похапнахме в едно малко, сладко ресторанче пълно с различни бутилки вина ,но което се оказа и много странно място.Още с настаняването ни започнаха низ от комични ситуации.Първо нямаше меню.До нас имаше витрина с прясно месо и риба ,такава витрина я има във всяко тяхно ресторанче.Та готвача ме попита първо мен какво да ми сготви -риба или свинско.Аз си избрах риба ,а съпруга ми свинско.Без много да ни обяснява за цени и какво точно ще ядем той отиде да приготвя нещо.После идва сервитьорката и в малки чинийки ни сервира различни пастети, салатки и типичното панерче с разнообразни филийки хляб.Без много да говори .Ние учудени и мислещи ,че след малко и меню ще дойде започнахме да похапваме с типичните  ,,лигавници,,.Доста смешничко де.
Готвача и собственик също, пак идва ,но този път да ме  пита първо мен за виното.Пак без меню по негов избор ни сервираха вино,което за да е точно темперирано седеше в хладилник до нас и давано при наше желание.ххеххе Голям смях .И така взеха ни съдовете и донесоха нови ,топли съдове за нашия омлет .Ние все си мислим,че явно така се започва тук в Лисабон.На снимката се вижда малко и от салатката с бял хайвер и прясна чушка с лук.Не ми допадна.Много сух бе.
После заведението се напълни и вратата му се заключи.Ама като за скрита камера бе всичко. Е,пристигнаха и нашите основни блюда .Свинските ребра бяха поръсени с листа от рози с топли и студени салатки за гарнитура .Може и вие да ги поднесете така-с листенца от рози.Рибата ,моят избор,бе много леко сложена на скара и после във фурната за малко.Много добре бе направена и салатката от спанак и сварени картофи.Всичко от тази салатка бе сварено на пара и овкусено с дресинг от балсамико ,лук на кубчета,зехтин.
Малко се отдалечих от рецептата за омлета ,но наистина бе интересно в това ресторанче.
Ето и продуктите за нашия омлет.
ПРОДУКТИ ЗА ОМЛЕТ ПО ПОРТУГАЛСКИ

4 яйца
2домата ,да не са от консерва
3 парченца фино нарязана пушена свинска шунка
1зелена чушка
1червена чушка
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
6 маслинки
1 малка чаша бяло сухо вино
1 супена лъжица зехтин 
сол
черен пипер от мелничката
няколко стръка магданоз за поръсване на нашия омлет
ПРИГОТВЯНЕ НА НАШИЯ ПОРТУГАЛСКИ ОМЛЕТ
1.Измиваме си лука ,чушките и доматчетата.Лука го обелваме и нарязваме на много малки кубчета.
2.В едно тиганче си слагаме половината от нашата мазнина и леко я загряваме.В нея поставяме нашия лук.
3.Към лука добавяме и чушките ,доматчетата ,маслинките и чесъна.Като чушките и маслинките сме ги нарязали на кубчета .Доматите сме ги изчистили от меката-водниста част със семките и после сме ги нарязали на ивички.  След това тези ивички  на кубчета и ги добавяме към чушките.Чесъна го минаваме през пресичка и го добавяме към нашите зеленчуци.
4.Всичко го разбъркваме енергично и веднага добавяме и нашето бяло вино,солта и пиперчето.Оставяме така 5 минутки на котлона да се пържат и задушават на слаб огън.
5.В една салатена купа, през това време, си разбиваме нашите яйца с щипка сол.В друго тиганче с остатъка от мазнината си правим нашия омлет.Като при изсипването на яйцата в тиганчето енергично пак за секунда ги  бъркаме и след това оставяме нашия омлет да си оформи лека коричка отдолу.
6.Почти готов ,но още да се забелязват сурови остатъци от нашите яйца го обръщаме върху нашите зеленчуци.Те трябва да са не много пържени и да са приготвени на слаб огън,да са леко хрупкави.Та поставяме внимателно нашия омлет върху тях като оформената коричка да е към нас ,а леко суровата част към зеленчуците.Изключваме котлона.Покриваме омлета с фините парченца пушена свинска шунка или друга ако имате.Всичко става за минути като котлона е изключен ,за да запазим сочността на нашия омлет в неговата среда.Шунката само от топлината на омлета ще му придаде лек дъх и аромат на пушено.Тук не трябва нейния аромат да доминира.
7.Обръщаме в една чиния и правим внимателно руло ,което после сервираме или топло или студено.

8.При сервирането го поръсваме с магданозчето ,което сме нарязали предварително.
Омлета бе като антре. Тук на снимката си похапвам от прясната рибка и салатката с варени картофки и спанак.Рибката ми нямаше розови листенца хахха,но пък бе много вкусна.
За десерта не съм забравила.Бе мус от прясно мляко и течна сметана разбити на пяна.  Той бе с дъх на лайм/зелен лимон/ и бе като морска пяна.Нали сме до океана ,а лайма носеше дъха на екзотичните страни.Много оригинален подарък направен от готвача за нас,като гости в неговата страна.Това бе поднесено в малка  цилиндрична чашка с лек наклон и малка сламка за пиене.


Няма коментари:

Публикуване на коментар