Днес ще ви разходя до една малка френска хлебарничка , в която изкарах кратък стаж. Бе невероятно изживяване. Вътре всичко бе запазено както е било преди 50 години ,само машините бяха новички де.Пещ си имаше дори,но хлебаря се бе отказал от нея ,защото бе много по-трудно. Аз ще ви покажа подробно целия процес за приготвянето на селския им хляб от бяло брашно и ръжено.Също така ще ви покажа и тяхната ,, багета,, или франзела при нас. След това ще ви покажа и как правят и кроасани и от многолистното тесто как приготвят други вкусни изкушения,но това друг ден. Сега да запретнем ръкави и да си подготвим продуктите за нашите хлебчета.
ПРОДУКТИ ЗА КРЪГЪЛ СЕЛСКИ ФРЕНСКИ ХЛЯБ С РЪЖ
240 грама брашно от ръж
240 грама брашно бяло брашно от пшеница тип 55
25 грама прясна мая или 10 грама суха
310 мл хладка или студена вода
4 кафени лъжички сол
ПРИГОТВЯНЕ
Така готови нашите парчета ги омесваме пак. Тук си набрашняваме плота и като прегъваме тестото към нас с дланта леко натискаме и приплъзваме напред. След това завъртаме и пак прегъваме към нас и пак с дланта леко натискаме и приплъзваме напред.Така повтаряме докато направим правилни топки. Слагаме ги в тавички за печене нашите хлебчета като отдолу си слагаме оризова хартия за печене. Леко ги цепваме на кръст и ги оставяме за 15 минути. През това време си загряваме фурната на 240 градуса .Поставяме си нашето хлебче да се пече като под него си слагаме съд с вода ,за да се пече на водна баня нашето хлебче. Чрез водата той става с тази вкусна коричка.Печем около 20 минути.Тук ви съветвам на 15 да следим добре и ако виждаме че става много кафяв го вадим.Аз го пекох в нормална фурна без вентилатор около 20-25 минути.
Накрая трябва да изглежда така като го режем.
Този божествен за мен хляб се дегустира със стриди за коледа и с френски колбаси ,по съвет на хлебаря.
Така сега да преминем към другите два. Рецептата е една ,но накрая излизат две различни форми. Тук единствено трябва да внимаваме водата да е около 27 градуса.
Това е важното при този хляб.Другия ставас по-студеничка,хлебаря я сипва без да се притеснява от студения кран. При това тесто за хляб си има машина ,която да мери температурата на водата за тестото и я подава с точна температура. Вие може да използвате просто по-хладка водичка .
ПРОДУКТИ
1 кг бяло брашно от пшеница тип 550
600 мл хладка вода
10 грама суха мая или 25 грама прясна мая
4-5 кафени лъжички сол
ПРИГОТВЯНЕ
Пускаме на програма за бъркане и когато видим ,че всичко и вече добре омесено си слагаме и солта. Машината си продължава месенето. Оставяме да втасва 2 часа като наблюдаваме тестото да не излезе от съдчето. Тук машината на тази програма си следи температурата и няма как да сбъркаме .Така готово го вадим и го правим на няколко топчици пак на око .Те ги мерят по 350грама всяка да тежи.
От тях си заделяме за кръгъл хляб и за франзела или багета на френски.
В хлебарницата това тесто за багета отива в машина долу на снимката ,от която после излизат готовите ,,фитилчета,, или пръчки тесто.
После ги взима хлебаря леко ги разточва с ръка ,слага ги на една кърпа ,за да ги разделя, цепва ги и ги оставя да втасат за 15 минути или ги слага в хладилника на 8 градуса за 12 часа и ги пече на другия ден.
Ние нямаме преса и за това на ръка ще ги разточим с леко въртеливо движение. Тук ,за да останат в тази форма е хубаво да си закупите едни формички от метал ,които да задържат хляба в тази форма. Те са с дупки навсякъде и така като печем на водна баня водата минава през дупките и става хрупкав хляб. 
Слагаме си готовия хляб във формичките и включваме фурната на 230.През това време си правим и кръглия хляб. Него го омесваме в кръгла форма и го цепваме на кръст отгоре.
Него го печем само ,че на 240 градуса и пак на водна баня. Може тук да си направим цялото тесто на багети или да са кръгли .Това вие си решете.
Тук съвет от хлебаря- може да намажем нашите багети с един жълтък преди да ги сложим да се печат.И с него и без него е много вкусен хляба.
Така готови нашите хлебчета са готови за дегустация и за целта си направих една мусака по-френско -български начин .Моя е рецептата ,но за нея друг ден.
Оставям ви с прекрасните ми снимки от стажа от прекрасната селска хлебарничка в близост до мен.
Успех с месенето и не се давайте ако не се получи. Аз дълго опитвах и всеки път си добавях по- нещичко от мен в рецептите.Правенето на хляб е една магия предадена ми от скъпите ми баби и сега от прекрасния хлебар.
Ако имате въпроси ми пишете ,с радост ще ви отговоря.
Няма коментари:
Публикуване на коментар