My little surprise |
ПРОДУКТИ ЗА ПАЛАЧИНКИТЕ
2 ЯЙЦА
100 ГРАМА ПРЕСЯТО БРАШНО
10 ГРАМА МАСЛО
1 ПАКЕТЧЕ ВАНИЛИЯ ИЛИ 1 ПРЪЧКА ВАНИЛИЯ
250 МЛ . ПРЯСНО МЛЯКО
ЩИПКА СОЛ
2 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ВОДА
2 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ Grand Marnier
ПРОДУКТИ ЗА КАРАМЕЛИЗИРАНИТЕ ЯБЪЛКИ
4 ЯБЪЛКИ
100 ГРАМА ЗАХАР
60 ГРАМА МАСЛО
ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме си яйцата с ванилията и щипката сол.Разтопяваме си 10 грама масло и заедно с брашното ги добавяме към сместа. Разбъркваме добре като през това време си добавяме млякото ,водата и ликьора.Оставяме в хладилника за 2 часа.
След това изваждаме сместа и си приготвяме ябълките.Обелваме ги и ги нарязваме на фини колелца.Сместа е за 6 палачинки и трябва да си приготвим от тези колелца за всяка.
На огъня си слагаме подготвения съд за нашите палачинки и няколко чинии. Аз си взимам две.В едната си слагам готовите палачинки , а с втората си обръщам палачинките. Може и с две тиганчета с еднакъв размер.
На дъното на нашия съд си слагаме малко от захарта и в момента ,когато започне да си променя цвета си и да става леко кафява си добавяме бързо част от 60 грама маслото. То трябва да стигне и за останалите 5 . Подреждаме си ябълките и ги заливаме с нашата смес.Като тук огъня да е слаб защото ябълките залепват по дъното на съда с карамела.Като видим ,че сместа отгоре вече не е течна обръщаме. Тук проблема , е че често може да залепне за дъното ако не сме спазили дозата с маслото и температурата е висока.Ако тук не успеете ви съветвам просто да си направите палачинките и да си карамелизирате ябълките.Накрая слагате от карамелизираните ябълки във всяка палачинка и загъваме.Това е по-лесно .
Както видяхте много е лесна рецептата трябва да се внимава при обръщането и температурата ,също така да не я държим дълго от едната страна,за да не загори. При трудност просто си правим палачинките отделно и карамелизираните ябълки за пълнеж.По съвет на местните тук може и ябълките да ги нарежете на неправилни форми големи около орех и така не залепвали.Аз ги правя и по този съвет ,но стават не така красиви.
С това прекрасно цвете от градинката ми и с разходка в региона ви пожелавам приятно дегустиране ,защото за да усетим вкуса на тези палачинки е хубаво поне за миг да се пренесем в прекрасния Перигор.
Няма коментари:
Публикуване на коментар