С дъх на лавандула,а защо не !

5.08.2015

Перигординска палачинка с карамелизирани ябълки и Grand Marnier




My little surprise


Рецептата е много лесна и  ще се обедите ,че  е и много вкусна. За нея честичко използвам ябълки ,които седят дълго време в хладилника. Интересното на тази рецепта освен карамелизираните ябълки е и  френският ликьор Grand Marnier.Създаването му датира още от 1880 година и е един от най-изнасяните за Америка ликьори. С него  те  приготвят и  известната Grand Margarita. Освен за коктейли той се използва и в кулинарният свят. Ако нямате от него може да го пропуснете в рецептата. Ликьора има вкус на портокал и за това го добавих вие може да му намерите заместител със същия аромат.

ПРОДУКТИ ЗА ПАЛАЧИНКИТЕ

2 ЯЙЦА
100 ГРАМА ПРЕСЯТО БРАШНО
10 ГРАМА МАСЛО
1 ПАКЕТЧЕ ВАНИЛИЯ ИЛИ 1 ПРЪЧКА ВАНИЛИЯ
250 МЛ . ПРЯСНО МЛЯКО
ЩИПКА СОЛ
2 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ВОДА
2 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ  Grand Marnier

ПРОДУКТИ ЗА КАРАМЕЛИЗИРАНИТЕ ЯБЪЛКИ

4 ЯБЪЛКИ
100 ГРАМА ЗАХАР
60 ГРАМА МАСЛО

ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме си яйцата с ванилията и щипката сол.Разтопяваме си  10 грама масло и заедно с брашното ги добавяме към сместа. Разбъркваме добре като през това време си добавяме  млякото ,водата и ликьора.Оставяме в хладилника за 2 часа.
След това изваждаме сместа и си приготвяме ябълките.Обелваме ги и ги нарязваме на фини колелца.Сместа е за 6 палачинки и трябва да си приготвим от тези колелца за всяка.
На огъня си слагаме подготвения съд за нашите палачинки и няколко чинии. Аз си взимам две.В едната си слагам готовите палачинки , а с втората си обръщам палачинките. Може и с две тиганчета с еднакъв размер.
На дъното на нашия съд си слагаме малко от захарта и в момента ,когато започне да си променя цвета си и да става леко кафява си добавяме бързо част от 60 грама маслото. То трябва да стигне и за останалите 5 . Подреждаме си ябълките и ги заливаме с нашата смес.Като тук огъня да е слаб защото ябълките залепват по дъното на съда с карамела.Като видим ,че сместа отгоре вече не е течна обръщаме. Тук проблема , е че често може да залепне за дъното ако не сме спазили дозата с маслото и температурата е висока.Ако тук не успеете ви съветвам просто да си направите палачинките и да си карамелизирате ябълките.Накрая слагате от карамелизираните ябълки във всяка палачинка и загъваме.Това е по-лесно .


Нашите Перигордински палачинки са готови .Тук можем да добавим и топка ванилов сладолед при сервирането на всяка .Аз нямах този път ,но понякога ,за разнообразие ги поднасям и така.
Както видяхте много е лесна рецептата  трябва да се внимава при обръщането и температурата ,също така да не я държим дълго от едната страна,за да не загори. При трудност просто си правим палачинките отделно и карамелизираните ябълки за пълнеж.По съвет на местните тук може и ябълките да ги нарежете на неправилни форми големи около орех и така не залепвали.Аз ги правя и по този съвет ,но стават не така красиви.

С това прекрасно цвете от градинката ми и с разходка в региона ви пожелавам приятно дегустиране ,защото за да усетим вкуса на тези палачинки е хубаво поне за миг да се пренесем в прекрасния Перигор.







Няма коментари:

Публикуване на коментар