С дъх на лавандула,а защо не !

5.21.2015

Аспержи обвити с пушено прошуто и млечен сос




My little surpsise





Днес се замислих за нещо вкусничко с аспержи и ето какво се получи-тази лесна и вкусна рецепта.За аспержите пак ще си говорим.Те растът под земята и се берат рано сутрин . Когато растът са покрити с черен найлон ,за да не прониква слънцето . Берат се сега пролетта. Стават както с някое сосче , също така и в много други варианти.Днес ще ви предложа моя рецепта. Скоро пак ще ви изненадам  с тях ,но сега да видим тази.

ПРОДУКТИ
500 грама бели аспержи
100 грама пушено прошуто
1 супена лъжица майонеза
1 супени лъжици оцет балсамико
2 супени лъжици кисело мляко
два стръка див лук
две перца млад чесън
три стръкчета копък
сол ,черен и червен пипер от мелничката

макарони спрямо вкуса на всеки

ПРИГОТВЯНЕ
В две касероли си слагаме по литър вода да заври.През това време ние си измиваме нашите аспержи и много внимателно ги обелваме като не стигаме да върха им .Той няма власинки като останалата част от този интересен зеленчук. Ако са ви дълги ги нарежете на две и ги пуснете във врящата вода като няколко секунди преди това си сложете и малко сол във водата.Варим 7 минути. В другата вряща вода  си слагаме малко сол и капка олио и пускаме нашите макаронки.Тях ги варим спрямо вкуса ни. Докато ги чакаме под звуците на някоя ваша любима песен ,защото готвенето трябва да е удоволствие, си правим нашето сосче. Нарязваме вече измитите перца див лук и чесън, както и една част от копъра ,другата оставяме за украса. Взимаме си една купичка и в нея слагаме всички продукти- майонеза,кисело мляко, оцет,сол,черен пипер,чесън и копър без дивия лук. Разбъркваме добре. Нашите макаронки си ги охлаждаме и изцеждаме. Вадим и аспержите и докато са горещи ги завиваме с пушеното прошуто като си оставаме и някои без него. В една красива чиния си подреждаме нашите аспержи и от двата типа . В края на чинията си поставяме нашето цвете от макарони в средата на,което слагаме парче прошуто и слагаме също и някоя ивичка от него ,за да приличат нашите макарони на цвете. До аспержите си поставяме малко копър.Внимателно ги заливаме и тях и  макароните със соса ,част от него го заделяме .Поръсваме с червен и черен пипер и с нашия див лук . В малка купичка слагаме от соса и остава само да си сипем чаша сухо бяло вино и да им се насладим .

Надявам се и на вас да ви хареса тази рецепта.Със снимки от прекрасната Dordogne ви казвам до скоро.