С дъх на лавандула,а защо не !

5.04.2015

Дегустация на huitre от лагуната Аркашон



 

 Ето за тази мида ще ви разкажа днес . На френски тя се нарича - huitre.
Преди две седмици  с моят малчо се върнахме от зелено училище. Чантичките ни пълни с миди и сувенири ,а ние самите с много хубави спомени .
Започвам от първият ден ,за да попътувате и вие и за да се запознаете с това магично място в Франция- лагуната на  Аркашон. Ще дегустираме  huitre , ще караме колела ,ще търсим морски животни и ще се цапаме до ушите това и много още.
Изненадите започнаха още при настаняването ни в детският лагер ''Castel Landou'' в едно от приказните курортчета в лагуната на Аркашон- Taussat.
'Castel Landou'


 На снимката се вижда само малка част от прелестта на този лагер със замък в него.Ние  бяхме настанени в една от сградите зад него,но той също бе отворен за посетители и се ползваше като хотел.Самият лагер бе екипиран със стаи за обучение на малчовците ,колела за обиколки и какво ли още не.Аз се радвах заедно с децата на предстоящата ни програма. При пристигането ми повериха няколко дечица от класа на моят син и след кратка почивка ни заведоха на първото ни приключение....
Да това бе и първото предизвикателство за тях ,а и за мен.Всички се справиха прекрасно и макар да имаше и малко страх ,накрая завършихме с много смях и песни по брега на лагуната на път за лагера.
Вторият ден започна рано и програмата бе разходка с колела и дегустация на  huitre.Тук започна да става още по- забавно на децата.Чакаше ни 10 км с колело по вело алеята ,която минава по цялата лагуна.Просто прекрасна идея на архитектите да я създадат .Но до достигането до нея първо  минахме по крайбрежната алея ,за да хапнем от мидичките и да ни запознаят с всичко за тях .
Тук ги запознават с отлива.
Лагуната при отлив.
С колелата стигнахме до рибарското селище ,в което ни разказаха за живота на тези същества- huitre




Моят малчо се чуди дали да я опита и след дълго изучаване я опита и за мое учудване му хареса ,но единствено не му допадна ,че била много солена хаххах.


Мидите бяха без нищо.По принцип им слагат лимонов сок и така ги хапват.Човека ни сподели ,че и с малко масло и подправки ,настърган пармезан, запечени за минутка ,стават също вкусни.При топлина обработка се внимава защото стават като каучук ако се прекали с печенето.

За мен това бе първото и последно дегустиране.Не ми допаднаха.Много солени и силен вкус на море на водорасли,но пък си заслужава да ги опитате.Може пък да ви допаднат.

На път за вело алеята попаднахме на това ресторанче .Прекрасно бе.Малко и в типичния стил на рибарските къщички.

Това бе на входа му.
 Ние продължихме към прекрасната алея  в гората.

На другия ден ни изненадаха с риболов с кепче  на животните останали при отлива.



Да освен всичко падна едно цапане ,но пък полезно хахха.
Събрахме рачета ,миди и тази мида.После децата ги рисуваха и изучаваха.
Ваканцията завърши с разходка с корабче край Аркашон и най-голямата пясъчна дюна в Европа -Dune de Pyla.

Тук направиха съзтезание- кой пръв ще се качи на пясъчната дюна.



С тази прекрасна пясъчна дюна ви казвам чао и до скоро!


тази снимка е от www. google.com











Няма коментари:

Публикуване на коментар