С дъх на лавандула,а защо не !

5.21.2015

Гастрономична разходка в La Roque Gageac

Една прекрасна разходка в райското кътче - La Roque Gageac. В това приказно френско селце се разхождам всеки път с голямо удоволствие. Пейзажа ни кара да останем без дъх и да се пренесем в миналото .Тук освен къщите изникващи под една огромна скала се наслаждаваме и на екзотичното озеленяване и прекрасната река Dordogne. Всеки път може да откриете нещо ново и да се учудите отново на невероятния френски вкус за подреждане на своите градинки или ресторанчета.
Кухнята е типична за този край -трюфели,гъши дроб ,аспержи растящи пред вас ,крехко телешко и патешко ,за десерт ягоди от района ,известни с аромата си извън Франция , перигординския сорт или някоя палачинка с домашно сладко или мед,десертите с орехи символ на района . Орехи ще видим навсякъде ,защото преди време болест е нападнала лозята тук и те ги заменили с орехи. От тях правят страхотни десерти и олио.
В поредната си разходка попаднах на прекрасни ресторанчета ,които  ще посетя отново и ще ви споделя нещичко и от тяхната кухня. Тази разходка бе импровизирана и попаднахме на едно семейно ресторанче закътано в един малък вътрешен двор с много скали над главите ни и прекрасно водоскоче.

Кухнята бе семпла ,но с интересни специалитети от био продукти от района.Тази идея ме грабна. Така всичко бе свежо и прясно. На мен ми се хапваха от техните бургери ,но готвача ме посъветва да опитам от телешкото руло с подправки и гъша мас,защото само тя е символ тук ,а от доктори научих ,че само тя не се усвоява от организма ни и така се научих и аз да готвя с нея.Рулото приготвено от него.Месото бе поръсено с подправки и сол ,така бе навито на руло и покрито с гъша мас,после покрито с було и сварено. Сервирано бе студено, в компанията на свежа салата с дресинг от горчица и майонеза , доматчета и пържени картофи. Виното бе  бяло защото бе горещо,сухо то Бержерак.
Поднесоха ни и от местния черен хляб леко кисел на вкус. Така нашето меню бе простичко ,но много подходящо за това праисторическо място. Доближаваме се до бита на хората тогава и естествено с малко подобрения от нашия век. Десерт не си взехме ,защото на централната уличка си намерихме едно магазинче с домашен сладолед ,но за него ще ви разкажа друг път. Това ще бъде един нов сюрприз за вас.Както ви казах всеки път откривам нови изненади в тази прекрасна страна.
Сега ще споделя с вас моята разходка и ако един ден се отбиете в този край на Франция горещо ви препоръчвам това място. Около него ще откриете и други изненади спиращи дъха и отдалечаващи ни от напрегнатото и скучно ежедневие.

Ето го и прекрасното кътче. Тук може да се повозите на корабче или като нас да си наемете кану.





Магазин за сувенири-гъши пастет ,орехи и специалитети от тях,ликьори от трюфели и орехи,сладка от орехи и много други изненади.



Едно от ресторанчетата с множество номинации ,скоро ще му се насладим.Казва се,,La Belle Etoile,, .



Това бе на входа му.

Сувенирчета с гъски ,символ на района.


Един хотел с ресторант ,собствениците бяха англичани и не много любезни.Мястото също е много приятно и с много награди. Ако ги прескочим собствениците всичко е прекрасно.


Това бе входа му.

Вътре бе и любимата ми камина направена в стената, така че да топли и двете помещения и да се вижда и от двете стаи- ресторанта и антрето на хотела.

Това е и ресторанчето с гледка към реката.





 Време е да кажем довиждане на това прекрасно място и за сюприз ще ви разходя в съседното средновековно селце ,където е сниман филма -Жана Дарк,  Beynac.Друго кътче посещавано от мен с голямо удоволствие.






С тази снимка ви пожелавам да се чувсвате винаги деца и да се радвате на такива дребни неща като мен . С усмивка ви казвам до скоро !

Няма коментари:

Публикуване на коментар