С дъх на лавандула,а защо не !

5.01.2015

Супа от коприва с къри и овесени ядки




 Сезона на вкусната и полезна коприва започна. В моето дворче се показа и първата коприва.Хубавото тук в тази част на Франция е, че мекият климат помага за по-дълга реколта .
Та в моето дворче расте това прекрасно растение,за което много хора ми се чудиха ,че не е вече изкоренено.При мен расте само на места далече от детските ръчички- под храстите ми служещи за зелена ограда. Редовно я орязвам и освен за готвене ми помага много в цялата градина. Ако накиснете като мен 1 кг от нея в 10 литра вода и я оставите да преседи една седмица тя е прекрасен тор за растенията ако пък разредим тази смес с вода и пръскаме растенията тя има свойството и на тор и да ги предпазва от паразити. От французите пък научих,че ако поставим една шепа от нея в основата на доматите като ги садим тя ги пази от неприятните болести и ги храни.Супер ,а !Та така се запалих по това прекрасно растение .Ако и вие обичате чистите градини без пестициди това е начинът. за мен е важно да готвя чиста храна.По този повод тук да спомена,че и чесъна за тази рецепта е от дворчето ми и си го нося от България. Тук той е много голям и става по-жилав като го вадя сега да си хапваме стръкчета.Нашият за тази цел го предпочитам. Чесъна също ви съветвам да го садите навсякъде около растенията.Той също ги предпазва от болести .
Сега да преминем към нашата супичка .


ПРОДУКТИ
500 грама листа от млада коприва като тези на снимката,после стават по -жилави .Аз даже късам само връхчетата
1 глава стар лук
2 супени лъжици  овесени ядки
1 скилидка чесън
2 домата от консерва
1 яйце
1 супена лъжица зехтин или олио
25 грама масло
черен пипер,сол от мелничката
щипка смлян червен пипер
250 грама кисело мляко
къри за поръсване


ПРИГОТВЯНЕ
В един по-дълбок съд си слагаме да се загрява нашето зехтинче с малко водичка. Обелваме си лукчето и чесъна. Лукчето го нарязваме на малки кубчета и го поставяме в вече загрятата мазнина.Леко го задушаваме около минутка.През това време си пасираме доматките и ги добавяме и тях към лукчето. Сипваме си един литър топла водичка и оставяме да се варят за около 15 минути на слаб огън. Лукчето трябва да е добре омекнало.През това време ние си измиваме нашата коприва .В друг съд си слагаме около 300 мл водичка да заври с щипка сол и в нея  пускаме копривата като тук водата да не ври силно и копривата да седи в нея за около минутка.Да омекне добре.Тук може и леко да я разбъркаме ,за да омекне равномерно.След това я пасираме като не я вадим от водичката й.Така готова и прибавяме към лукчето и доматите .Оставяме да ври леко.През това време пускаме и овесените ядки .Добавяме си сол и черен  пипер на вкус.В една купичка си разбиваме нашето яйце и на тънка струя като не забравяме да бъркаме го изсипваме в супичката.То се пресича и става на малки лентички .Оставяме за минутка на огъня .В едно тиганче си поставяме нашето масълце да се разтопява на не много силен огън.Когато то започне да пука си поставяме червения пипер и пресирания чесън.За секунда ги запържваме.След това ги поставяме бързо към супичката и разбъркваме.Е,нашата супичка е готова.Сервираме я топла като поставяме по малко кисело мляко и много малко ,около щипка къри. 



При мен в центъра сложих овесени ядки ,за да прилича моята формичка на цвете.Вие вече може да я поднесете по ваш вкус.
С моята разходка от нашето градче  ви казвам чао и приятно дегустиране!
Растат в моето дворче.

Ето и листата им ,прекрасни са!

Малкият ми мъж готов за прехода.

Една от красотите тук.

Тук в тази символична  за нашия край къщичка ,местните земеделци си прибират инструментите.

Пътчето с прекрасен изглед в близост до моята къща.


Букетче от разходката.





Няма коментари:

Публикуване на коментар