С дъх на лавандула,а защо не !

5.20.2015

Гасконски десерт с ябълки и арманяк


 Днес ще ви разкажа за посещението на прекрасния Гасконски град -Auch.Града на Дартанян.Освен ,че вкусно ще си хапнем от техния прекрасен десерт с ябълки ,ще дегустираме и невероятното им вино . Вие заедно с мен ще се разходите и ще си запишете рецептата за нашия десерт ,който е много лесен ,но все пак си има някои тънкости при приготвянето му.Рецептата я взех от жената приготвила това вълшебство,местна сладкарка ,на която съм и много благодарна за топлото посрещане.Самата и сладкарничка бе като от приказките . Ще се обедите от снимката.

 В нея се намираха множество изкушения.

Трудно бе да си изберем ,но като типичен десерт тя ни посочи  този с ябълките.
Сега ще ви дам и рецептата и, после ще ви запозная с града.
ПРОДУКТИ
7  листа фини кори
4 ябълки
100 грама захар
100 грама масло
8 лъжици арманяк


ПРИГОТВЯНЕ
В една касерола си разтопяваме маслото.След това го изсипваме в една купа като гледаме млякото от маслото,бялата консистенция,да остане в касеролата.Така няма да има влага ,която е и причината за почерняването при печенето.След това си измиваме ябълките и ги изчистваме от средата им. Нарязваме ги на фини ивички и ги слагаме в касерола. Посипваме ги с половината от захарта ,арманяка като една лъжица си запазваме и ги заливаме с една супена лъжица масло.Така ги карамелизираме около 10 минути на не много силен огън.След това си включваме фурната на 180 градуса.В една кръгла форма около 28 см, ще приготвим сладкиша.Формата е хубаво да може да се разделя на две части,дъното да се отделя ,за да можем после лесно да режем сладкиша без да го начупим.Нашата форма си я мажем с масло. Взимаме едно от листата и го намазваме с масло .Поставяме го в формата за печене.Така под формата на кръст като леко прегъваме си поставяме 3 от нашите кори като и тях ги намазваме с масло.Отгоре си поставяме нашите ябълки и върху тях поставяме две кори под формата на кръст и останалите ги намачкваме и задигаме ,за да стане по-красив
 нашия десерт.Печем около 8 минути и гледаме да не изгори.Трябва да е с лек кафяв загар.
Когато го вадим леко го напръскваме с арманяка. 

Да ви е сладко!
След този лесен десерт и обещаната разходка .

Магазинче за бира.

Бира от всички страни и от всички части на Франция.

Магазин за месо.


Тук сме в търсене на центъра,който се оказа пред нас.

Сладко ресторанче ,в което се сяда с резервация.

Центъра на прекрасното градче.



Тук започва старата част с прекрасни кафенца и магазинчета.



 Сувенири-подправки в колбички.




Една от емблематичните месарници с богата история в стария град.
Тук попаднахме и  на магазинче предлагащо вино от изби на известни личности като Брат Пид,Жерар Депардийо и много други.


След приказната разходка се насладихме на чаша Гасконско вино в,, Избата на Дартанян,,.
Надявам се да ви е харесало градчето като на мен . 
Сега отивам да се насладя на чаша бяло вино от Бержерак и да дегустирам сиренца.Казвам чао на гасконците ,но пък ме очакват каталунците....Да видим те какво ще ни изненадат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар