С дъх на лавандула,а защо не !

1.08.2015

Pain cocotte farcis avec viandes -Пълнено печено хлебче с месо









Тази Нова Година я посрещнахме в Андора, където за пореден път се насладих на прекрасната им кухня.Този път попаднах на едно място,където опитах едно прекрасно блюдо.Ресторанчето се намира на самата писта на селцето Arinsal.Ресторанчето се казва,,Pain cocotte“.Самото хлебче като рецепта е по френска рецепта ,а пълнежа му бе по Андорски.За любителите на риба имаше и с риба .Идея тук бе да използваме хлебчето като чиния или малко гюведже, което при французите се казва-cocotte и то бе напълнено с вкусотйики.Хлебчето се пече отделно и се сервира топло, издълбано и напълнено с избраният от нас пълнеж.
Аз се спрях с телешки пълнеж,картофки и тиквички.Аз ще ви дам съвет за направата му.От вас вече остава да си прецените пропорции и всичко останало.
Избираме си едно хубаво и прясно парче телешко или свинско ако искате.Това месо го нарязваме на малки ,равни късчета и задушаваме с една глава лук,нарязана на фини ивички.Тук добавяме малко водичка и бъркаме около 3 минутки,до обръщане на месото от всичките му страни ,за да запазим неговата сочност.След това добавяме малко черен пипер и червен,сол и заливаме с водичка до покриване на месото .Варим 40 минути на слаб огън .В последните 15 минути към месото добавяме картофи -обелени и нарязани на кубчета.Ако са твърдички ги варим до пълното им омекване,но да не се разпадат.Соса на месото трябва да се сгъсти с малко нишесте.В отделен съд с малко зехтин си задушаваме ивичките тиквички,но само леко ги обръщаме.При поднасянето си слагаме от картофите и отгоре подреждаме нашето месо.Заливаме със соса.След това всичко го покриваме с нашите топли и леко задушени тиквички и поръсваме със свеж магданоз.Поставяме капачето и сервираме.




Ако искаме може да си направим черни хлебчета и да ги напълним с пилешко,гъбки и сметанов сос.Или морски дарове и екзотични зеленчуци за цвят.Чушките също може да добавим за цвят и аромат.Важното е тук да запазим някои от зеленчуците отделно и да бъдат запържени в последния момент преди поднасянето.Това според големите френски майстори променя нашето блюдо като го приближава до тези в топ ресторантите.Променяме нашата кухня като внасяме нотка от големите кулинарни специалисти.
На вас оставям решението дали да го направите така или всичко да се готви заедно.
В това ресторанче се потопих в прекрасна обстановка и дегустирах кухня,която би впечатлила всеки .




Тук всичко ни кара да усетим магията на планината.Рядко човек вече попада на такива места.Накрая любезно ви питат дали ви е харесало ,а пък ако има много хора постоянно ви се извиняват ако малко се забавят.Много добре е подбран персонала,които допринася за това да се чувствате като на гости на близък човек.Самия дизайн пък ни кара да се чувстваме в една приказка.Всеки кът на ресторанчето е различен и ни кара да останем повече ,за да се потопим във всяка една идея на собствениците.Ако ви се пие топъл шоколад сядате в прекрасния салон,ако пък сте голяма група се разполагате на голямата маса с многобройни пънчета за сядане и за финал една прекрасна орхидея допринасяща за шик и екзотика.Всичко е обмислено до последният детайл. За моя сладур имаше малко чинче и черна дъска за рисуване.





Друга идея бяха и ретро крушките ,които бяха поставени над всяка масичка.
Всичко наистина бе прекрасно.
Забравих да спомена ,че за малкия ми сладур си поръчахме и вкусните им сандвичи.Тях ги добавям защото баха поднесени много интересно.Ние си взехме с пиле.Пилето бе вече направено на малки филенца ,панирано и опържено,то бе сложено в средата на сандвича и до него няколко пържени картофа.Всичко това бе между  хляба и отгоре поръсено с три вида сиренца.Запечено бе до разтопяване на кашкавала.За малкия зеленчуците ги нямаше-кисели краставички и др. , но пък ако искаме у дома можем да си направим такива сандвичи и да ги поднесем с една зелена салатка .Това може да ни е менюто за вечеря или обяд.Тук във Франция такова меню е много модерно и дори се приготвя за гости ,но тук вече се добавят сандвичите с малки кръгли хлебчета по средата с кюфтенца от телешка кайма .На всеки оставяме избора от зеленчуци ,сиренца и др. вкуснички допълнения.Зеленчуците и сиренцата ги поставяме в малки купички.Така всеки сам си подрежда сандвича.
Малко се отклоних от темата,но пък се надявам да ви е интересно.Опознаването на чуждите култури ни променя много и чрез храната може да опознаем другите ,а и те нас.Това и харесвам,а не само  да ни напълни стомасите.

За сега чао на прекрасната Андора и прекрасните и изненади !


Няма коментари:

Публикуване на коментар