С дъх на лавандула,а защо не !

1.31.2015

Бабиният крем с дъх на ванилия и карамел







Един крем от моето детство,който вчера си припомних .Може да го използваме и за пълнеж на еклерчета или за някоя тортичка като просто не му слагаме карамела ,а го оставим с дъх на ванилия. Ето и нужните продукти .
ПРОДУКТИ

  • 4-3 жълтъка
  • 1 литър  прясно мляко
  • 110 грама брашно или нишесте
  • 200 грама захар
  • 25 грама масло
  • 1пакетче ванилия или пръчица ванилия или ако имате течна две капки
  • 2 супени лъжици захар за карамела
ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме си жълтъците с две-три супени лъжици захар.Брашното си го разтваряме добре с малко от нашето хладко мляко .Двете хомогенни смеси ги поставяме в един съд за варене и добавяме остатъка от млякото.Разбъркваме и включваме котлона.Тук ви съветвам да не е много силен котлона,за да не загори кремчето.Въоръжени с търпение започваме да бъркаме до сгъстяване на нашето кремче.Тук ако обаче сложим нишесте то трябва много по-малко да се държи на котлона и да не кипва.Даже ако искате за по-бързо си загряваме млякото със захарта и го добавяме към разтвореното в яйцата и малко захар нишесте и бъркаме енергично до пълното сгъстяване. Така, да се върнем към другия с брашно.Готов го дърпаме и му добавяме нашата ванилия  и омекналото масло.Разбъркваме добре.
До нашия крем си поставяме съд на дъното ,на който поставяме 2 супени лъжици захар.
Включваме котлона и я карамелизираме.

Тук внимаваме ,защото тя бързо се карамелизира.Веднага когато  цялата захар

 се превърне в карамел ,прибавяме нашия крем .


Тук котлона да е слаб и да оставим без да бъркаме ,на слаб огън леко да се разнесе карамела из целия крем.За моя малък син бе много забавен момент.


Държим само за минутка.Така готов го оставяме да се охлади за 4 часа и след това си взимаме лъжичка и ...... мммм.
Вие какво мислите за тази рецепта?Очаквам вашите коментари с нетърпение!
http://teodorametodieva.blogspot.fr/search/label/%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B5