С дъх на лавандула,а защо не !

1.14.2015

Сладкиш с дъх на зелени смокини,сушени сливи и екзотични подправки

                     











 Реших да ви предложа една позната рецепта,но поднесена по нов начин .Често мисля над стари рецепти и се опитвам да им придам нов облик и вкус.Тук в тази използвах екзотични подправки, сушени сливи ,защото сега нямаме свежи и сладко от зелени смокини, направено от мен.Това сладко го обожавам и редовно го поднасям за подарък на приятели французи. Рецептата е лесна и много вкусна.Ако имате и силиконова форма като моята- с форма на роза,ще стане прекрасен сладкиш. Външния вид на всичко,което поднасяме е много важен.Ако пък нямате го направете по ваш вкус.Важното е да се забавляваме като творим в кухнята .
ПРОДУКТИ
175 грама кисело мляко-тук може да сложим една част кисело мляко една час прясно,така сладкиша става по-лек и пухкав
175 грама пудра захар
350 грама пресято и седяло на сухо ,бяло брашно
75 грама масло
4 яйца
1 пакетче бакпулвер
7 сушени сливи без костилки
7 зелени смокини от сладко
3 щипки смлян карамфил
3 щипки джинджифил на прах
5 щипки канела
2 щипки индийско орехче на прах
3 супени лъжици сироп от сладкото от зелените смокини
1 щипка сол

ПРИГОТВЯНЕ

Включваме фурната на 180 градуса.
Отделяме жълтъците от белтъците.Разбиваме жълтъците с половин чаша захар,екзотичните подправки-канелата,джинджифила,индийското орехче  и карамфила.   Добавяме като продължаваме да разбиваме и леко омекналото масло.Тук разбиваме за кратко само колкото да стане хомогенна смес.Към тази смес си добавяме и пресятото брашно и бакпулвера ,който сме го изсипали в брашното и сме го разбъркали, На много бавна скорост с нашия миксер си разбъркваме продуктите ,бавно добавяме и млякото.Тук разбиваме отново до получаване на хомогенна смес и да не трае повече от минутка.Преминаваме към разбиване на белтъците .Тук трябва да измием и подсушим приставките на миксера,които вече сме използвали,за да се разбият на пяна нашите белтъци .Преди да започнем разбиването към белтъците си слагаме една щипка сол и остатъка от захарта.Разбиваме да побеляване.Към нашата смес с жълтъците си добавяме и белтъците като от тях си заделяме 3 супени лъжици за глазурата накрая.Леко с дървена шпатула разбъркваме нашите две смеси  .Взимаме си нашата силиконова форма и леко я омазняваме.Аз тук използвам четка със силиконови косъмчета. Във формата си изливаме нашата хомогенна смес.В тази смес си пускаме нашите смокини нарязани на малки парченца или просто на две половинки както и нашите сливи.Тук при мен сливите са много меки и вътре са като мармалад ,с такава текстура.Ако вашите са много сухи ги накиснете за няколко минути във вряла вода с малко коняк или друг алкохол по ваш избор.Смокините е хубаво на ги пуснем в малко брашно и тогава да ги поставим в сладкиша.Така те не потъват.
Печем на 180 градуса около 35-40 минути.Тук следете след 25 минута да не прегори вашия сладкиш.С помощта на клечка за зъби след 30 минута проверяваме като поставим клечката в сладкиша.Ако при ваденето по нея остане нещо значи още трябва да печем.
Изваждаме нашия сладкиш и го заливаме със сиропа от нашите смокини.След това оставяме да се охлади и го украсяваме с нашите заделени белтъци.
Приятно дегустиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар