С дъх на лавандула,а защо не !

1.18.2015

Gratin с телешка кайма и картофено пюре


Вкусна,бърза и интересна френска рецепта.Много прилича на нашата мусака,но е малко по- различна френската версия.Тук нямаме домати при тази рецепта и имаме други подправки.

ПРОДУКТИ 

800 ГРАМА ТЕЛЕШКА КАЙМА
1 КГ КАРТОФИ ЗА ПЮРЕ
2 ГЛАВИ СТАР ЛУК
2 СКИЛИДКИ ЧЕСЪН
1 ДАФИНОВ ЛИСТ
ЧЕРЕН ПИПЕР
СОЛ
150 ГРАМА НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ
2 СУПЕНИ  ЛЪЖИЦИ ГАЛЕТА
2 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ОЛИО ИЛИ ЗЕХТИН
1 ЧАЕНА ЧАША БЯЛО ВИНО

ПРИГОТВЯНЕ 


Обелваме си нашите картофи и ги нарязваме на едри кубчета.Слагаме ги в съд за варене и ги покриваме с вода.Оставяме ги така да се варят до пълното им омекване.След това ги заделяме настрани.Докато се варят нашите картофки си подготвяме другата част от нашия
Gratin .Измиваме си нашия стар лук.Обелваме го и го нарязваме на фини кубчета.На котлона си слагаме да се загрява нашата мазнина ,в която си поставяме нашия лук да се задушава .Тук може да добавим малко вода към лука ,когато го задушаваме.Когато той придобие златист цвят си добавяме нашата телешка кайма и  нашето вино.Тук поставяме и дафиновия лист,чесъна леко смачкан .Овкусяваме със сол и черен пипер. Бъркаме на котлона около 2 минутки на не много силен огън.Дърпаме от огъня .Взимаме си нашите картофи и ги правим на фино пюре.Взимаме си един съд за печене ,но възможно най-малкия и по-дълбок.В него си поставяме нашата кайма.Покриваме я с нашето пюре и отгоре слагаме кашкавала и поръсваме с галетата.Поставяме в загрята на 160 градуса фурна и печем  до почервеняване на нашия Gratin.
Ако искаме тук може да заместим каймата със зеленчуци .Каймата не ви съветвам да я подменяте със свинска ,защото иначе ще седи на едри бучки нашето ястие.За лазаня и такива ястия е по-добре с телешка кайма.