Много се зарадвах ,когато научих,че ще успея този път да присъствам на празника на трюфела.Около мен освен прекрасните замъци,реката Dordogne ,прекрасния гъши пастет е и раьона на Черния Перигордински Трюфел.За мое щастие тази година успях да присъствам на неговия празник в прекрасното френско градче Sarlat la Caneda.
Прекрасния аромат се носеше навсякъде.
От тази гъбка ,недостъпна за много хора, най-смелите бяха направили и шоколад.
Други като мен го бяха комбинирали с гъшия дроб .
Интересна идея ,я пък и така може да си закупим тези яйчица и да си спестим голямата покупка на трюфели,които са много скъпи.За всеки имаше по нещичко де.
Освен самите трюфели имаше и дръвчетата,под които растат те и всеки можеше да си закупи.Тук и аз се замислих ,защото другата ми страст е градината.За мен кухнята и градината са взаимно свързани.Та за тези,които искат и да си отгледат трюфели е възможно.Тук където живея всеки втори си има малка градинка с поне 10 дръвчета, от които очаква тази рядка гъба.Това се оказва обаче не чак така простичка задачка,но това е друга тема.
Тук бяха изложени и всички инструменти за ваденето им ,За наш късмет прасенцето,най-добрия помощник при ваденето не бе изложено хаххаха.
Разходката ми продължи към шатрите с кулинарните изненади на топ шефовете.
Имаше интересни рецепти с трюфели ,но за тях ще отделя друг ден.Аз с моят малък мъж се спряхме на семплата рецепта от филийки с гъши дроб,черен трюфел, поръсени с един микс на прах от сол на люспички,черен ,зелен и бял пипер,кориандър.Тази бърза рецепта ни допадна и я направихме у дома.За малкия не поставих трюфел де ,защото той не го хареса като аромат .Така с прекрасно червено вино с големия ми мъж се насладихме на Черната Перигординска Перла- Черния трюфел .
Прекрасната разходка из Френсите кътчета носещи многобройни сюрпризи завърши ! До следващия път!
Няма коментари:
Публикуване на коментар