С дъх на лавандула,а защо не !

1.23.2015

Париж и неговите кулинарни изненади,ресторанта ,,Le SUD''


В дни като този ,когато е студено и мрачно обичам да се,, разхождам"  до любими места с помощта на моят компютър .Днес ще споделя с вас едно от моите пътувания до Париж.Така  задно с мен и вие ще се разходите и ще се запознаете с едно прекрасно ресторанче.От готвача успях да науча и малко за едно от предложените ястия.Ще се опитам да ви опиша всичко, което опитах и да ви дам и рецептата за това ястие.
Ресторанчето ви посреща с типичния южен уют -дъх  на портокали и жасмин,маслинови дръвчета ,топли багри и точно когато сме решили ,че сме видяли всичко- нова изненада.От шумния и забързан Париж ,се озоваваме в едно приказно дворче стил Прованс и виждаме и фасадата на типичната за този край къща с прекрасни капаци, голями врати-прозорци и от любопитство надникваме вътре в тази къща.Нова изненада.Прекрасен салон в същия стил с няколко масички,подредени с пъстри и топли съдове .Всичко бе в жълто,оранжево и на всяка масичка малка декоративна лейка с малко червено каланхое.На една от стените бе поставен стар бюфет напълнен със стари съдове пак провансалски стил.По стените висяха медни съдове,символа на всяка френска къща в малките населени места.Ние се настанихме в този салон ,макар и градинката да ни привличаше.
Преминахме към избора на това какво ще похапваме.Менюто бе семпло ,но предлагаше интересни средиземноморски специалитети.
Започнахме с вкусната салата с аншоа и бутилка розе от Прованс .Там се прави и най-хубавото розе ,знаете че всеки край на Франция е известен със своето вино .В Прованс е розето.
Нашата салатка на пръв поглед ни кара да се чувстваме наистина като на гости на някой от Прованс.Семпла на вид ,но вкусна.Идеята бе наистина да се отпуснем и да се потопим в обикновения ,семплия живот на хората от този прекрасен край на Франция ,за който целия свят мечтае .Целия интериор ни подсказваше това.Салатката бе съставена от рокола, сварен зелен френски боб(  охладен и с кръгла форма ,ако се чудите от кой  )сварен картоф и той бе охладен,зелени и черни маслини,сладък червен лук,фино настърган Пармезан.Някое и друго листо от магданоз,но не бе нарязан.Чери доматчета.Отгоре бе поставена рибката аншоа и бе овкусена със зехтин и оцет балсамико,но без яйцата.Тук може да добавим и артишок от консерва,нарязано на фини ивички.Ако ви допада може да опитате.Аз лично без картофите я предпочитам.


След свежата салатка преминахме към нещо много интересно и типично за Тулон- блюдото Bourride .В Марсилия това блюдо или супа ,според гъстотата на соса ,се нарича Bouillabaisse.Тук ние си го поръчахме като блюдо и така бе предложено в менюто ,гарнирано с  филийки с aïoli-майонезен сос с горчица и стрити скилидки чесън.За соса на блюдото, само да кажа,че ако той е по-гъст  е блюдо ако е воднист ,то се поднася като супа.Това от нас зависи.Ако ви допада ето и продуктите-
1,5 кг бяла риба като тук е важно да има около 4 вида и миди също може да добавим
2 картофа ,от големите
1 стрък праз
1 глава стар лук
50мл. бяло вино
2 щипки суха мащерка на прах 
дафиново листо
2 супени лъжици течна сметана
2 резенчета лимон и едно портокал
250 мл сос aïoli-майонезен сос с една супена лъжица горчица и 4 скилидки чесън ,пресован

сол и черен пипер от мелничката
В един съд си слагаме да заври около литър вода и в него поставяме едро нарязания праз, картофи ,лука и виното.Добавяме и портокаловите и лимонените резенчета.Овкусяваме със сол ,дафиновия лист и мащерката и оставяме да се свари на бавен огън.Когато са готови към тях добавяме изчистената и обезкостена риба за 10 минути на слаб огън.След това вадим рибката,зеленчуците ,дафиновия лист също и към този сос добавяме  половината от нашия майонезен сос .Тук добре разбъркваме и без да завира редуцираме нашия  сос.Накрая му добавяме и сметаната и черния пипер.С този сос заливаме рибата и картофките.Праза и лука ги поднасяме отделно в друг съд.Остатъка от соса  aïoli го слагаме върху няколко хрупкави филийки хляб и леко ги загряваме във фурната.Към това блюдо може да добавим и къри и шафран.




Продуктите са за около 4 човека.
Друга вкусотия бяха и рибите на скара ,шиш от зеленчуци и пак по средата със сос  aïoli ,но този път той бе студен.Хляба и той бе  с дъх на Прованс.Пълен бе с черни и зелени маслинки мммм.

Друга вкусотия бе и агнешката кайма,която бе с много малко доматен сос,черен пипер и много чесън ,обгърната от патладжанени  ивички ,запържени преди това и всичко това като едно хълмче запечено за малко и поръсено с пармезан.Прекрасно бе ,но за жалост снимки от него нямам.Нея си я поръчаха нашите приятели.
За десерт си поръчахме ,café gourmand,.Тук заведението предлагаше и други по-интересни десерти ,но ние нямахме място .Кремчетата бяха с дъх на ванилия и шоколад.Поръсени с бадеми и сладкишчето и то бе бадемово.Кремчетата според мен бяха със сметана  като основа и бяха желирани.В самия сайт на ресторанта може да следите и новите кулинарни предложения поместени в менюто.
Ето и сайта -http://www.le-sud-restaurant.com/
Прекрасно място с кухня,която ще ви плени и ще ви накара да се пренесете за малко на юг.Там където ухае на портокали,жасмин,лавандула.Там където слънцето и морето ни карат да се чувстваме винаги щастливи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар