С дъх на лавандула,а защо не !

2.03.2015

Пълнени яйчица обгърнати в доматен сос с дъх на Прованс



Тези дни ме повали тежък грип и не ми останаха много сили за вихрене в кухнята.Времето прекарвах в jazz  музика, чаша чай и поредната прекрасна книга .Бях си открила и местенцето -до камината.В такива дни търся нещо бързо и все пак вкусно.Тази рецепта е именно такава. Обедете се сами.
Продукти
За 4 човека
6 яйца
една консерва домати от 800грама
1 малка глава червен лук
6 зелени маслинки или други ако имате
200 грама беконче ,аз го взимам нарязано на малки ивички ,тук може да добавим друго,ако имаме например някое саламче или шунка в хладилника
2 супени лъжици  настърган кашкавал
1 супена лъжица майонеза
1 чаена лъжица горчица
черен пипер ,сол от мелничка
две щипки мащерка
1 дафинов лист
щипка розмарин на прах или може да сложим малко клонче 
1 чаена лъжица брашно или бяло нишесте
2 супени лъжици зехтин
две щипки захар

Приготвяне
Сваряваме си яйцата, около 10 минути да врят.Трябват ни твърдо сварени.През това време си нарязваме лукчето и маслинките .Като лукчето на малки кубчета ,а маслинките на шайбички.Пасираме си доматите.В един съд на котлона си задушаваме лукчето с нашата мазнина.Към него добавяме и бекончето,моето бе с натуранен вкус не бе пушено ,но вие си преценете .Пушеното е вредно за моя малчо и се спирам на натурален.Та като задушим за минута и бекона добавяме пасираните домати. Оставяме соса да се редуцира на половина и накрая му добавяме маслинките,двете щипки захар,черен пипер и сол от мелничката,дафиновия лист,мащерката и розмарина оставяме за няколко минутки на тих огън .Разтваряме си нашето нишесте и го добавяме към соса,който обаче сме дръпнали от котлона.Разбъркваме добре .Нашите клончета ги махаме от соса.Подправките ги слагам накрая ,за да не си загубят аромата при варенето.
Нашите яйчица ги обелваме и разрязваме на две.Вътрешната им част я поставяме в една купичка.В нея слагаме майонезата,горчицата и настъргания кашкавал.Поръсваме с черен пипер от мелничката и малко сол и разбъркваме добре. С тази плънка си пълним нашите яйчица.В подбран от вас съд ,аз се спрях на тези сладки кокотчета или гюведжета при нас ,защото ги правя за всеки по едно .Това става ако и вие като мен ги сложите в микровълновата после .а не във фурната. Ако обаче предпочитате фурната си ги подредете в тавичка.Та слагаме от нашето сосче във всяко кокотче-гюведже и отгоре подреждаме пълнените яйчица.Тук поставяме капачето и за няколко минути ,колкото да разтопи нашето кашкавалче ги поставяме в микравълновата.Ако обаче не обичате микровълновата или просто нямате ги поставете без капаче във фурната за малко колкото кашкавала да се разтопи.
Остава сега и вие да я опитате.


Няма коментари:

Публикуване на коментар