С дъх на лавандула,а защо не !

5.26.2014

Френски сладкиш с череши-Clafoutis aux cerises

Френски сладкиш с череши-Clafoutis aux cerises

Мммм първите черешки тук при нас станаха и няма как да устоя да не си направя един класически френски десерт-Clafoutis aux cerises.Много лесен,бърз и вкусен, а и икономичен.
За нашия сладкиш ни трябват :
700 грама добре узрели черешки
3яйца
1 пакетче ванилия
300 мл.  прясно мляко
4 супени лъжици  брашно
4 супени лъжици захар
1 щипка сол

 Приготвяне:
Включваме фурната на 200 градуса.
С миксер си разбиваме  захарта,яйцата и солта.След това към получената смес добавяме брашното,ванилията и млякото. Разбъркваме  до получаване на хомогена смес.Подбраният от нас съд за печене го намазваме с масло .Аз  използвам  кръгъл съд с диаметър 28 см.Подреждаме черешките като по френски маниер  са с костилки ,аз ги чистя . С тях французите казват ,че той става по-вкусен.Аз си мисля,че така е по -мързелив хахха .И двата варианта са еднакво вкусни.
Върху тях изливаме сместа и печем 45 минути на 200 градуса. Трябва да хване лека кафява коричка. Като е готов  го изваждаме и поръсваме с малко захар и връщаме за 4 минути да се карамелизира захарта. Това е съвет на един приятел кулинар тук.

Тази черешка е местен сорт. Подарък към всички,които обичам.



 Сервираме добре охладен и с подходяща чаша елегантно,леко сладникаво розе . Ако пък не и с чаша кафе или чай. Сега отивам да видя дали са ми оставили парченце  лакомниците вкъщи.



8 коментара:

  1. Мила Теди, пак вкусотии си приготвила. Много ги глезиш твоите мъже в къщи.

    ОтговорИзтриване
  2. изглежда вкусно, може да опитам

    ОтговорИзтриване
  3. mnogo dobre izglejda i zadaljitelno shte izprobvam rezeptata ,pravila sam no s kiselo mlako .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря.С кисело мляко ?Ще се радвам да споделите рецептата.Прекрасна седмица.

      Изтриване
  4. mili4ka,blagodaria sa ideiata,sa utreshnata sledobedna sakuska shte go napravia v peperudata,kakvo mislish,dali da uveli4a produktite pone s 1/3,sa da spasia debelinata,a i shte polsvam i kostilkite,o4akvam s netaspenie
    sledvashtoto ti iskushenie

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам,че рецептата ви допада.Продуктите може да бъдат увеличени ако формата ви е по -голяма. Аз също постъпвам така .Един съвет от мен ,ако си намерите прясни бадеми 50 грама не повече ,ги смелете и ги добавете към сместа ,преди да я добавите към черешките.Това придава още по-интересен вкус на нашия сладкиш.
      Приятно хапване и благодаря за въпросчето.

      Изтриване