Френски сладкиш с череши-Clafoutis aux cerises
Мммм първите черешки тук при нас станаха и няма как да устоя да не си направя един класически френски десерт-Clafoutis aux cerises.Много лесен,бърз и вкусен, а и икономичен.
За нашия сладкиш ни трябват :
700 грама добре узрели черешки
3яйца
1 пакетче ванилия
300 мл. прясно мляко
4 супени лъжици брашно
1 щипка сол
Приготвяне:
Включваме фурната на 200 градуса.
С миксер си разбиваме захарта,яйцата и солта.След това към получената смес добавяме брашното,ванилията и млякото. Разбъркваме до получаване на хомогена смес.Подбраният от нас съд за печене го намазваме с масло .Аз използвам кръгъл съд с диаметър 28 см.Подреждаме черешките като по френски маниер са с костилки ,аз ги чистя . С тях французите казват ,че той става по-вкусен.Аз си мисля,че така е по -мързелив хахха .И двата варианта са еднакво вкусни.
Върху тях изливаме сместа и печем 45 минути на 200 градуса. Трябва да хване лека кафява коричка. Като е готов го изваждаме и поръсваме с малко захар и връщаме за 4 минути да се карамелизира захарта. Това е съвет на един приятел кулинар тук.
Тази черешка е местен сорт. Подарък към всички,които обичам.
Сервираме добре охладен и с подходяща чаша елегантно,леко сладникаво розе . Ако пък не и с чаша кафе или чай. Сега отивам да видя дали са ми оставили парченце лакомниците вкъщи.
Мила Теди, пак вкусотии си приготвила. Много ги глезиш твоите мъже в къщи.
ОтговорИзтриванеМного и се радвам,че го оценяват.
Изтриванеизглежда вкусно, може да опитам
ОтговорИзтриванеБлагодаря.
Изтриванеmnogo dobre izglejda i zadaljitelno shte izprobvam rezeptata ,pravila sam no s kiselo mlako .
ОтговорИзтриванеБлагодаря.С кисело мляко ?Ще се радвам да споделите рецептата.Прекрасна седмица.
Изтриванеmili4ka,blagodaria sa ideiata,sa utreshnata sledobedna sakuska shte go napravia v peperudata,kakvo mislish,dali da uveli4a produktite pone s 1/3,sa da spasia debelinata,a i shte polsvam i kostilkite,o4akvam s netaspenie
ОтговорИзтриванеsledvashtoto ti iskushenie
Много се радвам,че рецептата ви допада.Продуктите може да бъдат увеличени ако формата ви е по -голяма. Аз също постъпвам така .Един съвет от мен ,ако си намерите прясни бадеми 50 грама не повече ,ги смелете и ги добавете към сместа ,преди да я добавите към черешките.Това придава още по-интересен вкус на нашия сладкиш.
ИзтриванеПриятно хапване и благодаря за въпросчето.