Пролетна салата с ягоди
Ето още едно предизвикващо любопитство съчетание от пресни ягодки в компанията на прясна салатка ,сиренце и пресен лук,гарнирано с орехчета.
Продукти за нашата Пролетна салатка с ягоди:1 чаена чаша нарязани ягоди,по-кисели
1 свежа салатка
3,4 листа фини кори -за направата на кошничките
1/2 чаена чаша леко смляни орехи,да са на по -едри парченца
5 стръка млад лук-само връхчетата
2 супени лъжици зехтин
150 грама прясно козе сирене ,ако нямате заменете със саламурено овче или краве сирене ,пак става вкусно
1 щипка черен пипер
1 чаена лъжица балсамов оцет
1 щипка сол
Приготвяне:
1.Загряваме фурната на 180 градуса.С нож изрязваме квадратчета от фините кори, като си взимате една купичка за крем по-дълбока,за модел.Поставяте изрязаните кори върху нея за проверка дали не е малка нашата кошничка.Така изрязани ги намазваме с малко олио и ги поставяме върху обърнатите с дъното нагоре купички ,които по-горе използвахме. Намазаната част да е отвън. Така поставени печем до зачервяване.Следете да не ги изгорите.
2.В една купичка смесваме солта,зехтина,оцета и заделяме настрана готовия винегрет.
3. Измиваме салатката . Накъсваме на едри парчета и я поставяме в по-голяма купа.Прибавяме и ягодите .Заливаме с готовия винегрет .
4.Извадете внимателно кошничките и ги изчакайте да изстинат.През това време си нарежете на фини кубчета прясното сирене .Нарежете и връхчетата на нашите перца.Кубчетата поръсете с черния пипер и фино нарязаните перца пресен лук.
5.Обърнете кошничките и ги напълнете с готовата и овкусена салатка с ягоди.Поръсете с орехчетата и кубчетата сиренце. Ако ви е останал пресен лук ,поръсете и него.
Така приготвена нашата салатка с добре подбрано бяло вино или розе е чудесно начало за нашата вечеря с приятели или просто ви се хапва нещо свежо и леко на обяд или на вечеря.
!!!!!NB-Ягодките да са по-киселички и ако искате вашата салатка да е свежа при поднасяне я залейте с винегрета в последният момент при поднасяне.Тук във Франция всяка домакиня така прави и салатата е винаги накъсана.За целта подберете по- крехка марулка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар