С дъх на лавандула,а защо не !

5.22.2014

Chateaubriand

Chateaubriand 






Днес ще  отлетиме  към Париж.Града на любовта освен със своята кула ,музеи ,архитектура е известен и със своята кухня.Аз имах късмета да се докосна до всичко ,макар ,че този град всеки път ме изненадва. В това си пътуване се насладих на световно известния  френски специалитет Chateaubriand .Препоръчвам ви да го опитате в Cartier Latin .Там атмосферата е невероятна.

 За името на този специалитет се спори.Едни го пишат с D накрая ,други с Т. Първите са го кръстили на писателя Chateaubriand ,а вторите на града Chateaubriant.За сега печелят първите.
Самия специалитет се прави от телешко месо .Като гарнитура може да има сотирани ябълки,картофи,зелен боб < сварен>или пюре от картофи.По избор на готвача. Към него върви и типичния сос Bearnaise.

Продукти за Chateaubriand  за 4 човека:
4 телешки филета ,3 см дебели,220 грама
120 грама масло
1/2 чаена лъжица олио от гроздови семки- по желание ,може и без него
черен пипер от мелничката
сол
Приготвяне на Chateaubriand  :
Посоляваме филенцата и ги поръсваме с черен пипер.В леко загрятото масло поставяме нашите филенца и ги пържим така на не много силен огън,за да не загори маслото 5 минути.След това ги поливаме с нашето олио и ги слагаме във фурната на 180 градуса за 5 минутки.Някои го обръщат 8 минути на тиганчето  без да ги слагат във фурната .Да е леко кърваво отвътре.Аз го предпочитам по изпечено и за това хоп във фурната. 
Така го  приготвяме в момента на сервиране .
Готовите филенца ги сервираме в загряти чинии .Заливаме ги с малко сосче .Във всяка чинийка поставяме подбрана от нас гарнитура  и в малка чашка сос Bearnaise.
Продукти за сос Bearnaise:
2 жълтъка
5 супени лъжици бяло вино
3 супени лъжици винен оцет 
2 супени лъжици вода
3 супени лъжици естрагон
1 глава лук -не много голяма,фино нарязана 
150 грама масло
черен пипер
сол
Приготвяне на  сос Bearnaise:
1.Виното,оцета,2 супени лъжици от нашия естрагон,солта,пипера, фино нарязания лук варим на слаб огън 10 минути.Да остане на половината нашата смес.
2.Към тази добре  охладена смес добавяме нашите жълтъци и водата.Добре разбъркваме с телена лъжица за бъркане.Пак слагаме на слаб огън и бъркаме интензивно без да спираме. Внимаваме за температурата. На 70 градуса жълтъците се сваряват и соса е неуспешен.
3. Дърпаме от котлона и добавяме нарязаното на кубчета масло.Добре е да е омекнало.Бъркаме отново интензивно с нашата бъркалка. Накрая добавяме и останалия естрагон.
Нашия сос е готов за поднасяне.
Прекрасно ястие.Бързо и богато на аромати ,а ако го поднесете със сотирани кисели ябълки.... ммм Това вече е изкуство .

Няма коментари:

Публикуване на коментар