С дъх на лавандула,а защо не !

5.19.2014

Перигординска салата

Перигординска салата 


 Тази събота за пореден път се насладих на едно прекрасно място с моето семейство, средновековното селце Castelnaud  край реката Dordogne. Едно прекрасно място за разходка и за похапване на местни специалитети ,придружени с прекрасно вино или бира. И двете напитки са подходящи за подбраните от нас специалитети. За бирата само да вметна е с високо съдържание на алкохол и се предлага и в сладък вариант с добавяне на сироп от горски плодове в нея. Това е типично за Франция ,така че внимание за тези, които не са любители на тази комбинация.За дамите има и бира без алкохол с вкус на нашата лимонада и с  остатъчен вкус на бира.
Този път си избрах Перигординска салата, която е прекрасен избор за летните горещи дни. Всеки може да и се наслади вкъщи или да изненада гостите си с това типично френско съчетание на прясно сиренце със свежа салатка и орехи.
 За направата са ви нужни:
За четири човека
 една салатка- по-голяма
 една чаена чаша изчистени  и леко нарязани орехчета
един черен хляб-по ваш вкус
4 пресни кози сиренца- да вмъкна тук сиренцата са меки,не са саламурени и така като се запекат се разтичат леко
2 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка оцет балсамико
1 чаена лъжичка горчица



една щипка захар
4 щипки сол 
два домата за декорация
Приготвяне:
Включваме да се загрява фурната или скаричката.Нарязвате доматите на фини кръгчета и ги поставяте върху чинийките за сервиране. В  една голяма купа си нарязваме салатата. В друга по -малка купичка си приготвяме дресажа за салата .Разбъркваме зехтина,солта, захарта,оцета и горчицата.Така готов дресинга го прибавяме към салатата и разбъркваме.Поставяме овкусената салатка върху доматките. Поръсваме с леко нарязаните орехчета. Нарязваме на тънки филии нашия хляб  . Върху тях поставяме  резенчета сиренце и печем ,само колкото да се затопли сиренцето около минутка.
Така готови ги поставяме върху нашите салатки.
Приятно хапване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар