Перигординска салата
Тази събота за пореден път се насладих на едно прекрасно място с моето семейство, средновековното селце Castelnaud край реката Dordogne. Едно прекрасно място за разходка и за похапване на местни специалитети ,придружени с прекрасно вино или бира. И двете напитки са подходящи за подбраните от нас специалитети. За бирата само да вметна е с високо съдържание на алкохол и се предлага и в сладък вариант с добавяне на сироп от горски плодове в нея. Това е типично за Франция ,така че внимание за тези, които не са любители на тази комбинация.За дамите има и бира без алкохол с вкус на нашата лимонада и с остатъчен вкус на бира.
Този път си избрах Перигординска салата, която е прекрасен избор за летните горещи дни. Всеки може да и се наслади вкъщи или да изненада гостите си с това типично френско съчетание на прясно сиренце със свежа салатка и орехи.
За направата са ви нужни:
За четири човека
една салатка- по-голяма
една чаена чаша изчистени и леко нарязани орехчета
един черен хляб-по ваш вкус
4 пресни кози сиренца- да вмъкна тук сиренцата са меки,не са саламурени и така като се запекат се разтичат леко
2 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка оцет балсамико
1 чаена лъжичка горчица
една щипка захар
4 щипки сол
два домата за декорация
Приготвяне:
Включваме да се загрява фурната или скаричката.Нарязвате доматите на фини кръгчета и ги поставяте върху чинийките за сервиране. В една голяма купа си нарязваме салатата. В друга по -малка купичка си приготвяме дресажа за салата .Разбъркваме зехтина,солта, захарта,оцета и горчицата.Така готов дресинга го прибавяме към салатата и разбъркваме.Поставяме овкусената салатка върху доматките. Поръсваме с леко нарязаните орехчета. Нарязваме на тънки филии нашия хляб . Върху тях поставяме резенчета сиренце и печем ,само колкото да се затопли сиренцето около минутка.
Така готови ги поставяме върху нашите салатки.
Приятно хапване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар