С дъх на лавандула,а защо не !

3.26.2015

Кексчета със зелен чай от Япония и конфитюр от Англия, подредени в японският стил -BentoЗа рождения си ден от приятелката ми ,която е от Япония получих прекрасна книжка с рецепти .Стилът на поднасяне им е типичния японски стил -Bento.Това е най-новият хит в кулинарната сфера в града на любовта -Париж.Благодарение на прекрасната ми приятелка научих повече за този начин на поднасяне на всяко блюдо от всяка японка.Интересното какво е тук и какво точно му е различното от нашия в Европа?
В Япония поднасянето на храната е цяло изкуство.Всичко е прецизно подредено и поглеждайки всичко,което са ни поднесли имаме усещането,че пред нас  има нещо повече от храна, пресъздадена е някаква картина от заобикалящия ни свят.
Всичко е пъстро,свежо и апетитно.
Снимката е заимствана от Google.За тези с изискан и рафиниран вкус,храната се поднася по този начин.
Снимката е заимствана от Google.За децата пък настъпва една борба между всяка майка.В училищата всяко дете се храни от храната ,приготвена от майка му.Тази храна грижливо и старателно се подрежда в прекрасните кутии за деца, като всеки ден мотивите са различни.

Снимката е заимствана от Google.

Снимката е заимствана от Google.


За да си подредим така и нашата храна са ни нужни и подходящи кутии.Тук вече има много видове.Ще ви дам и няколко страници,за да си подберете и вие .Също така ще ви дам и книгата от ,която черпя информация за рецептите.В нея ще видите специално подбрани японски платове и кутии .Снимките са обяснени подробно ,както и рецептите.Една много полезна и интересна книжка.
Тя се казва-Bento,  от автораThomas Feller ,издателство Hachette.
Снимката е заимствана от Google.

Снимката е заимствана от Google.
Полезни сайтове -www.bentoandco.com
www.casabento.com
www.muji.com
www.kioko.fr

Сега да ви поднеса и моята рецепта.В ния съм преплела двете култури - японската и английската култура и аромати.
ПРОДУКТИ
 1 лъжичка за кафе зелен чай, фино смлян,аз тук добавих един на прах донесен от приятелката ми от Япония

50 грама меко масло + 10 грама за формичките
1 яйце
10 грама захар 
40 грама пудра захар
50 грама брашно
1/2 от пакетчето бакпулвер
1 щипка сол
1 супена лъжица  mincemeat или ако нямаме от него може да добавим някое плодче или сладко
Пригответе си и ако имате формички за малки кексчета 6 
Приготвяне
Загряваме си фурната на 200 градуса.Разделяме си белтъка от жълтъка.Белтъка го разбиваме до побеляване като му добавяме едната щипка сол. После му добавяме и 10 грама захар и за секунди разбиваме отново.
В една салатена купа си разбиваме пудрата захар с омекналото масло.Накрая добавяме и жълтъка.Разбиваме до получаване на хомогенна смес.Към тази смес добавяме брашното, бакпулвера и зеления чай.Разбъркваме отново.Тази смес я добавяме към белтъка и много внимателно ги разбъркваме с дървена шпатола.Взимаме си формичките и внимателно всяка една я намазваме със заделеното вече масло -10 грама. Поставяме на половината от сместа и в средата на всяка формичка си слагаме от нашия mincemeat или плодче по наш избор.

Печем 20 минути и проверяваме с върха на нож .Ако той е чист изваждаме ако не оставаме още малко да се пече.
Остава само да си направим и един чай и да се насладим на прекрасните кексчета.