С дъх на лавандула,а защо не !

3.19.2015

Вкусна крем супа от листенцата на репичките

Тази супичка ми я препоръча съседката и в началото си помислих,че е на шега това с листата от репички ,но след това се уверих,че във Франция е добре позната.Много е лесна и е много вкусна.
ПРОДУКТИ

200 ГРАМА ЛИСТА ОТ РЕПИЧКИ
1 СТРЪК ПРАЗ
1 ГОЛЯМ КАРТОФ
1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА ЗЕХТИН ИЛИ ОЛИО
2 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ТЕЧНА СМЕТАНА
ЧЕРЕН ПИПЕР И СОЛ ОТ МЕЛНИЧКАТА

ПРИГОТВЯНЕ
Добре измиваме листата ,аз дори ги накисвам,за да се отървем от нитратите.Нарязваме си ги на едро.Преминаваме към нашия праз. От него ползваме само половината и то бялата част, не перата. Бялата част си я нарязваме на колелца .Заделяме ги при листата от рипички.Обелваме и нарязваме и нашия картоф . Него  на кубчета. В едно тиганче си слагаме нашата мазнина да се загрее леко и в нея поставяме праза и листата да се задушават за около 3-4 минути на слаб огън като не забравяме да бъркаме ,за да не загорят продуктите.Може тук да сипем и мъничко водичка около 3 супени лъжички,за да не е вредно пърженето.През това време сме си сложили 1 литър вода да заври .Тук по желание във водата може да добавим един пилешки бульон. Аз не добавям и за това слагам малко сол.След като нашия лук е омекнал, заедно с листата от репички, ги поставяме в нашата водичка.В нея  слагаме и картофа. На слаб огън ги оставяме 20 минутки да  врят.След това ги дърпаме от котлона и ги пасираме.Добавяме и черен пипер и сол на вкус. При поднасянето добавяме няколко капки сметана или като мен цялата я слагаме в супичката и я украсяваме с някое колелце от репичките.
Така вече като си купуваме репички ще си хапваме и листата.
Ако нямате праз го заменете с лук.
Това е много бърза супичка и всеки път може да импровизираме.В нея може да добавим и натрошено козе сиренце и сухарчета.Подправките също може да подменим.Може да сложим и някоя  счукана ядка при поднасянето.Всеки може да си открие нещичко от него.
Усмихнат ден от мен  и да ви е сладко!
Първите цветя в моята градинка вече се показаха!

Една разходка в едно селце до нас.







Няма коментари:

Публикуване на коментар