С дъх на лавандула,а защо не !

3.24.2015

Перигордински крем





Един прекрасен крем ,който тук в тази част на Франция ,около градът Perigueux ,честичко фигурира в менюто с десертите в ресторантите. Аз  му добавих нещичко от мен (портокалов сок и настърганата му кора )и стана много интересен десерт . Ето и продуктите за това изкушение.

ПРОДУКТИ

4 жълтъка
2 яйца
500 мл. прясно мляко
80 грама захар
една супена лъжица бяло нишесте,лъжицата да е равна не с връх
едно пакетче ванилия 7,5 грама или една пръчица ванилия
една пръчица канела
щипка сол
500мл прясно мляко за топките от белтъци
За карамела

100 грама захар
сока на половин портокал

За декорация
кората на един портокал

ПРИГОТВЯНЕ
Слагаме в една касерола да заври нашето мляко като в него си поставяме пръчката канела и ванилия.След като заври го дърпаме от огъня.
Преминаваме към яйцата.Приготвяме си две салатени купи .В първата отделяме всички 4 белтъка ,а в другата 4 жълтъка+ 2 цели яйца.Разбиваме си нашите жълтъци и 2 яйца с 80 грама захар до побеляване около 10 минути.
Изваждаме нашите пръчици като тази на ванилията я разрязваме на две и вътрешността и с помощта на нож я отделяме и поставяме в млякото.Леко охладеното мляко внимателно на лека струя го добавяме към яйчената смес с внимателно и постоянно бъркане.Тази смес на водна баня на котлона я бъркаме до сгъстяването и за около 40 минути.
След това я разпределяме в четири купички ,които са равни ,по възможност,след това оставяме да се охлади.В хладилника го оставяме за 1 час.
През това време ние си разбиваме нашите белтъци с щипка сол.
В една касерола си  слагаме 500 мл.прясно мляко,което също трябва да заври и в него с помощта на една супена лъжица пускаме част от белтъците като се опитваме да правим топки или просто част от сместа.Тук големината и формата са по желание.Даже ви съветвам да ги правите по-големички защото имате доста като количество.
Ако искате даже един от белтъците си го запазете за сгъстяване на супичка. Не ги разбивайте всичките.
Така за секунда тези белтъчени  топки ги обръщаме с помощта на лъжица ,внимателно от всички страни. Отцеждаме ги от млякото и ги поставяме отстрани в подготвена чиния. След това си приготвяме карамела.В един съд си слагаме 50 мл вода ,сока от портокал и 100 грама захар.На слаб огън си оставяме захарта да се разтопи и да придобие златист цвят.
Изваждаме крема от хладилника и поставяме по една от белтъчените ни топки и заливаме с карамел. Всеки един от нашите кремчета ги поръсваме с настъргана кора от портокал. Оставяме за около 10 минути в хладилника и след това консумираме .Ако дълго оставим в хладилника карамела става воднист и не така гъст,Ако това не ви притеснява може да го консумирате и след няколко часа  престои в хладилника.


При мен не остана нищичко от него ,надявам се и при вас. 
С тази снимка от моето кътче ви честитя и пролетта.


Няма коментари:

Публикуване на коментар