С дъх на лавандула,а защо не !

7.03.2014

Tarte aux fraises-френски сладкиш с ягодки







Много време мина без да ви поднасям изненади и сега нямам търпение да споделя с вас всички мои сюрпризи.Един от тях е традициония Tarte aux fraises-френски сладкиш с ягодки. Много лесен сладкиш и много вкусен мммм. Може  да използвате кремчето и за други сладкиши, както и хрупкавата бисквитена подложка. Ако нямате пък ягодки сложете друго плодче .
Тук като инструмент използвах силиконов пош.
В случай че нямате такъв, става и с нормален шприц.
ПРОДУКТИ за нашия Tarte aux fraises-френски сладкиш с ягодки
За бисквитените подложки:
380грама  бяло брашно
160грама масло
100 грама захар
2 яйца
За крема:
1 литър мляко
200 грама захар
4 жълтъка
100грама брашно или  натурално нишесте
1 ванилия 
2 супени лъжици какао
  За  декорацията:
500 грама ягодки
пудра захар
шоколадови бонбони
Приготвяне :
1.Фурната се загрява на 180 градуса
2.Смесваме 330грама брашно с размекнатото масло и захарта .Омесваме тестото до жълт цвят.
3.Към него добавяме яйцата и пак месим до получаване на хомогенно тесто.Тестото престоява 2 часа на хладно с влажна кърпа.Тук сега ако искаме да направим един голям сладкиш и тестото трябва да е по-компактно, си добавяме останалото брашно 50 грама и разточваме тестото с диаметър 28 см за кръгла форма. Ако искаме да си направим малки сладкишчета, запретваме ръкави .Хубавите неща си искат своето време.
За бисквитените подложки пълним  шприца или  силиконовото пликчеПодбираме подходящ накрайник и правим гръглите формички.
4.Печем ги 25 минути на 180градуса.
5.Преминаваме към крема.
6.Разбиваме жълтъците и захарта до побеляване.
7.Добавяме и брашното към сместа като продължаваме да бъркаме .След това добавяме 1 чаена чаша от  млякото.
8.Загряваме остатъка от  млякото и  добавяме ванилията.
9.Към  вече загрятото мляко добавяме  яйчената смес като енергично бъркаме.Бъркането да става с дървена шпатула и непрекъснато.След като крема започне да се сгъстява и да остава по лъжицата ,след 3-4 минути бъркане, го отстраняваме от котлона.
10.Изсипваме кремът в салатена купа и го покриваме плътно с залепващо фолио.Така нашия крем ще изстива без да хваща коричка.
11.Слагаме го в хладилника да се охлади за 2 часа.После напълваме шприца с охладения крем и го поставяме върху нашите вече студени подложки.Украсяваме с фино нарязани ягодки и поръсваме с пудра захар в момента на сервиране.
12.В друг вариант в  последното пълнене си добавяме  какао и така ще имаме втори вид  сладкиш,украсен с шоколадови бонбони.
  Остана само да .... ммм ги опитаме. 
СЪВЕТ ОТ МЕН-
ПРИ ВАРЕНЕТО КРЕМЪТ НИ БИВА ДА КИПВА И ТРЯБВА ДА СЕ БЪРКА ЕНЕРГИЧНО.
БРАШНОТО СЕ ЗАМЕСТВА С НИШЕСТЕ, ЗА ДА СТАНЕ ПО-ЛЕКО КРЕМЧЕТО.
КЪМ КРЕМА НЯКОИ ПРИБАВЯТ 100ГРАМА МАСЛО.ТАКА СТАВА ПО-ПУХКАВ .АЗ ГО ОБИЧАМ И ПО ДВАТА НАЧИНА.