С дъх на лавандула,а защо не !

6.03.2014

Крем супа от праз с вкусни крутончета

Крем супа от праз с вкусни крутончета


Днес ще ви предложа една лесна френска супичка с праз  .Малко за него ще научим от Уикипедия.,,Вкусът на праза по принцип се смята за по-изтънчен от този на обикновения лук. Той е основна съставка на френската супа вишисоазБрабант и Шотландия също са известни с рецептите си за супи с праз. В наши дни празът е един от зеленчуците, които се употребяват в почти всички ястия с пресни зеленчуци, тъй като е наличен през цялата година. Използва се и суров в салати. Заради символичното си значение в Уелс, празът се използва широко в тамошната кухня."

Ето сега ще му се насладим ,като си приготвим известната френска супичка с праз.
 Продукти за Крем супа от праз   с вкусни крутончета:
За 6 човека 
4  стръка праз
3 картофа
1зеленчуков бульон 
1 глава лук
1 морков за декорация
 1 букет мащерка за декорация
 сол 
черен пипер 
'червен пипер
1 чаена чаша прясно мляко
25 грама масло
 1 хляб за крутончета
1 литър вода
Приготвяне на нашата вкусна супичка:
Измиваме всички зеленчуци.
Обелваме картофите,лука и моркова.Нарязваме ги на едри кубчета като моркова само на кръгчета .Той ще ни е нужен за украса на супичката.
 Нарязваме и нашия праз като не използваме целите му пера ,докъдето са свежички.
Слагаме да заври нашата водичка- 1 литър , и добавяме бульончето.
След като започне  леко да завира добавяме и зеленчуците. Ако прецените ,че водата е малко добавете още малко.
Оставяме на лек огън нашите зеленчуци 1 час.
 След това дърпаме от огъня и пасираме.Добавяме и маслото и млякото.Сол добавяме след като сме опитали,защото някои бульони са с достатъчно сол.
От хляба си правим вкусни крутончета .Тях ги приготвяме като си нарязваме на филийки нашият хляб и после тях на кубчета или други форми.Заливаме ги с разтопено масло и печем в загрята фурна докато придобият златист цвят. Отгоре вече може да ги поръсите с щипка сол и подправки по избор.

Готовата супичка я поднасяме кото на всеки в чинийката поставим няколко крутончета ,щипка черен и червен пипер и моята идейка тук е добавяне на  морковчето на фини шайби и стръкчета мащерка .
За да има повече цветове добавям и капки мляко ххехех .Тук всеки може да добави нещо от себе си . Приятно хапване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар