С дъх на лавандула,а защо не !

6.05.2014

Pizza с лимонови резeнчета и стръкчета чубрица

Pizza с лимонови резeнчета и стръкчета чубрица


Нещо вкусно  с формата на кръг ?Днес ще си приготвим нещо бързо,интересно и много вкусно. Ще си приготвим световния феномен -Pizza. Всеки обожава това римско кулинарно откритие. То ни дава възможност всеки път да променяме рецептата и така винаги тя е различна.
Ако сте в Италия и искате да посетите първата пицария в света то отидете в Неапол.Там през 1830 година за пръв път е отворила врати  първата пицария наречена ,, Antica  Pizzeria Port 'Alba'' ,   сега е под името ,, Pizzeria Brandi '' . Ако пък сте си вкъщи направете една лека и свежа пица с лимонови резенчета . Ммм вкусотиика .

Продукти:
за 4 пици 
500 грама  бяло брашно
1 чаена лъжица сол
8 грама суха мая
250 мл топла вода
1 супена лъжица зехтин 
 Продукти за плънката :
300 грама кашкавал ,аз използвах Gouda сирене , намира се по българските верига магазини.
1 глава стар лук, с червен става по- цветно и не е така лют, аз не успях този път да намеря и го заместих с бял.
1 лимон 
 7-8 стръка прясна или изсушена чубрица 
черен пипер
червен пипер
  
Приготвяне на нашата вкусна пица с лимончета:
1. Приготвяме си тестото или си закупуваме готово. В стъклена купичка си разтваряме маята с топла вода.С дървена лъжица я разбъркваме. В друга купа по- голяма , за салата например, смесете брашното и солта. Направяме си кладенче и изсипваме маята и едната лъжица зехтин.
2. С дървена лъжица леко разбъркваме докато всички съставки се смесят.
3. Добавяме постепенно към сместа останалата част от топлата вода ,но не гореща не повече от 30 градуса да е тя.Добре разбъркваме до получаване на меко тесто
4.Тестото го прехвърляме на масата ,поръсваме около него с брашно и го омесваме така 10 минути.
5. Готовото тесто се поставя в купа и се покрива с фолио и така на стайна температура седи 1-2 часа
6.След първото втасване си оформяме 4 топчета . Покриваме ги с влажна кърпа и така оставяме 1 час 
7.Загряваме фурната на 200 градуса
8.Така готовите топчета ги оформяме на малки пици като плота ви е поръсен с брашно преди това
9.Нарязваме или настъргваме кашкавала върху пиците. Няма значение това. След това си измиваме лимончето и лука и ги нарязваме на фини кръгчета. Поставяме ги върху пиците и тях,като може да сложите лукчето като рамка на лимоновия резан .Така за мен нашата пица се превръща в малка Средиземноморска картина.Последен щтрих на нашата картина-пица ще са подправките . Всяка пица я поръсваме с щипка черен и червен пипер и поставяме по няколко клончета чубрица. Чубрицата може да бъде заменена и с мащерка  или и двете подправки да присъстват. 
10.Печем в загрятата фурна около 10-15 минутки. Ако обичате да е по -хрупкава може и малко повече. 
Сега остава да си приготвим и моята напитка с розмарин , която ще я откриете в предишните ми рецепти за напитки  и да охладиме подбраното
 вино и .... ммм да се насладим на Средиземноморската ни картина- пица. Да ви е сладко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар