С дъх на лавандула,а защо не !

6.10.2014

Пачи крак с масълце ,чесън и магданоз

Пачи крак с масълце ,чесън и  магданоз



Прекрасна изненада  от местните гъбари получих преди няколко дни-кошничка с пачи крак ммм. Тази вкусна ядлива гъбка може и вие да я откриете в иглолистните и широколистните гори , горските пътечки . Тя се намира в началото  на лятото до есента . Пачия крак е много ценена в кулинарията гъбка. Издържа в хладилника 10 дни ,но тя е ценена не само за това,
а по -точно защото е много вкусна .Трябва да знаете ,че е по-твърда от другите и като се приготвя отнема повече време.
Другото важно нещо е,че тя има опасен двойник . Ако не познавате гъбите оставете това на гъбарите както аз правя .
Belves се събужда ,време е и ние да се приготвим за днешната лесна рецепта-
Пачи крак с масълце ,чесън и  магданоз
Продукти:
за 4 човека
500 грама пачи крак
2 скилидки чесън
5 стръка магданоз
25 грама масло
сол и черен пипер от мелничката


Приготвяне :
1.Измиваме гъбките ,чесъна и магданоза .След това подсушаваме нашите гъбки като ги поставяте върху чиста кърпа и леко ги потупвате.Нарязвате ги ако са големички на две равни части ако са малки ги пържим цели. Нарязваме си и магданоза на много ситно и го заделяме настрани.
2. В подбраното съдче за пържене поставяме маслото и включваме котлона да се загрява .След като се загрее нашето масло слагаме нашите гъбки и ги пържим 10-15 минутки докато им се изпари водичката.
3.Към нашите вкусни гъбки добавяме магданоза,солта ,пипера от мелничката и чесъна, който е или нарязан на шайби или смачкан с пресичка . Така запържваме гъбките за минутка.Трябва да са леко хрупкави по-малките от тях. Внимаваме да не ги загорим.
4. При сервирането може да ги поръсите с малко магданоз и дръжчици  фино нарязани пресен чесън.Това вече е по ваше желание. 
Тази рецепта е много лесна и вкусна. Нашите гъбки така приготвени вървят  към много ястия. Аз лично им се насладих като си ги хапнах само тях в компанията на прекрасното червено вино, което го получих като подарък пак от прекрасни хора тук. 
Гъбките вървят и с :
Langedoc Rossillon
Montagne Sain-Emillion
Бялото на снимката е сладко.Него ще го пробваме с десерт ,но за него утре ...






Няма коментари:

Публикуване на коментар