С дъх на лавандула,а защо не !

9.21.2015

Crumble с ягоди и дъх на бадеми

My little surprise
 Днес ще ви разходя отново в едно скрито от света френско градче и ще си приготвим едно английско изкушение ,което открих чрез учителката по английски на моят малък мъж. Десерта е невероятно ароматен и вкусен . Няма насищане. Всеки път му се наслаждавам сгушена в моето столче на прекрасната ми тераса в компанията на прекрасен чай.
Сега ще ви разходя малко и после ще действаме .
My little surprise
Ах, тези прекрасни  френски градчета. Тук зад всяко ъгълче можем да открием прекрасни гледки. За мен още по-интересно е запознаването с местните специалитети ,бъбренето с хлебаря,сладкаря или просто някои продавач в магазинче продаващо местни вкусотии. Всяка една разходка ме вдъхновява много. Всеки път се изумявам от огромната кулинарна култура на Франция. Всеки се опитва да създаде нещичко ,с което неговият край да се отличава от другия.

My little surprise

My little surprise

My little surprise

My little surprise
Тук дори магазинчетата са толкова  грижливо аранжирани. 

My little surprise

My little surprise
На подобно място си представям как с приятелки си похапваме днешният сладкиш.

My little surprise
 Прекрасно нали !

 И какво бих правила без моята градинка. Тя ме дари с тези прекрасни ягоди така приятно ухаещи за днешната лесна и вкусна рецепта.

My little surprise




Сега ще си приготвим и невероятното изкушение с аромат на ягоди и бадеми.Само си пригответе  продуктите и да започваме.

ПРОДУКТИ 


ЗАТЕСТОТО
My little surprise
  • 250 гр. брашно
  • 125 гр. захар на кристали 
  • 125 гр. масло
  • 125 гр. фино смляни бадеми
  • ЗА ГАРНИТУРАТА
  • 1 кг. ягоди
  • 50 гр. захар на кристали
  • 2 супени лъжици  Grand-Marnier




ПРИГОТВЯНЕ

Измиваме си добре нашите ягодки. Изчистваме ги от листенцата им и ги нарязваме на не много малки парчета .Тук идеята ми е все пак след печенето да останат малки парченца при дегустирането. Така нарязани ги поръсваме със захарта отделена ни за тях и с  Grand-Marnier. Разбъркваме и оставяме за малко докато приготвим прекрасното ни ронливо тесто.  То е много лесно. В една купа си слагаме всички останали продукти -захарта,брашното,смлените на пудра бадеми и маслото ,което е добре да е много меко и омесваме докато получим хомогенно тесто под формата на големи бучки.
В шест омазнени с малко масло формички си поставяме нашите ягоди като си пълним повече от половината  ,за да имаме повече ягоди за дегустиране след преминаването им през фурната.  Отгоре поставяме и тестото на бучици и хоп във фурната за 20-25 минути на около 180 градуса. Съветвам ви да си следите след 15 минутка ,за да не стане много тъмно нашета тесто. То трябва да има лек загар.
Нашето английско изкушение е готово да се опитва след като се охлади добре.

Аз сега отивам да се насладя на последното у дома и да  се заредя с прекрасното слънце греещо на моята тераса.
С удоволствие ще очаквам вашите писма . Усмихната седмица и до утре !
My little surprise

Няма коментари:

Публикуване на коментар