С дъх на лавандула,а защо не !

7.07.2015

Испания ,една приказка без край.....

My little surprise


 Тази разходка до Испания ще ви зареди с прекрасно настроение и нови кулинарни идеи.
Ще се разходим  по морските кътчета и мъничко ще навлезнем и на сушата. В страната на вечното слънце ще посетим празника на цветята ,където ще открием едно прекрасно място за похапване на прекрасни домашни сладоледи и много други изненади.
Днес рецепти няма да споделям просто ще се разходим заедно и ще се откъснем за малко от ежедневните картини .
Това пътуване бе скоро и да ви споделя пак ми се прииска да отскоча като си разглеждах снимките.

И този път отседнахме в Roses от където и започва нашето пътуване.

 Това място ни плени с прекрасния си плаж и невероятната си крайбрежна ивица ,която сякаш нямаше край.
Палми ,усмихнати хора от цял свят ,ситен пясък и това синьо.... във всичките му нюанси.



 Разхладителните напитки бяха черешката на тази магия.
Сигурно и други места има като това,но за мен то бе изпълнено с живот ,спокойствие,което рядко се вижда в комбинация вече. Две противоположности ,които тук се срещаха.

 Заредени от слънцето и прекрасния пейзаж се отправихме към нашето любима Еmpuriabrava.Този път след прекрасната разходка с лодка край  каналите на това прекрасно място

 спряхме и този път в любимото ни ресторанче,където миналият път ви показах как приготвят паеля . Този път освен нея хапнахме и сварен октопод положен върху сварени картофки .Всичко това бе поръсено с кашкавалче и червено пиперче и запечено за малко.МММММ това трябва да се опита . Много семпличко изглежда,но е невероятно предястие, в компанията на copa Sangria- испанското плодово вино.
 Това бе началото . Сервитьора ни бе , собственик на заведението, реши да ни попее докато ни носеше паелята хаххаха е тук се почувствах като у дома си .


 Ах,тази паеля.... Всеки път като си я приготвям у дома се сещам за това местенце и невероятните хора.







 Добре хапнали и изпълнени с много емоции се прибрахме за малка доза сън и да се приготвим за една крайбрежна разходка с дегустиране на прекрасни морски дарове за финал.
Този път се спряхме в едно ресторанче,което всеки път бе пълно и не успявахме да седнем.
 Разбрахме защо .Всичко в менюто бе толкова вкусно ,свежо и ново за мен ,че останах без думи от наслада.
 Първата вечер хапнахме това.

  Филе от риба тон сварено на пара и загърнато в дъхави подправки .Залято без със сметана.За гарнитура сварени картофки положени за малко на планчата ,както и тиквичките. Няколко лимонови резенчета и блаженството започна. Самата рибка нямаше нито дъх на риба нито самото и месо напомняше. Наистина блаженно.

 Другото ,което си поръчахме бе  dorado и Сангрия за пиене.
Една наистина много вкусна рибка запържена с масло и дъхави подправки , залята с лимоново сокче. Гарнитурата пак същите картофки,тиквички и мариновани миди.

Третата рибка  бе  поднесена със същата гарнитура. Тя бе нещо между испанска и португалска рецепта за мен или пък бъркам. Но подобна хапнах в Португалия. Та рибката бе morue и това парче бе покрито с майонеза разбита с чесън и кедрови ядки. Рибката бе сварена преди това и леко запечена с майонезата и ядките. Доста се чудих какво е това отгоре докато ми кажат накрая ,че е майонеза хахахх не че съм руса хахха ,но пък нямаше вкус на майонеза. 
 Добре хапнали си поръчахме нещо за десерт и то какво ....
Да по една чаша от този коктейл приготвен от един бразилец олееее . Тук да кажа  алкохол почти нямаше хахахах .Както ви казах в това местенце има хора от цял свят .
 На другия ден програмата  бе с повече ходене в прекрасния град Girona.
Тук бе само за мен .На едно място щях да видя празника на цветята,прекрасно старино градче, опера на открито с невероятни млади таланти с цветя в косите и прекрасни ресторанчета и магазинчета. Е наистина нямаше как да не се усмихвам през цялото време като малко детенце пред витрината с лакомствата . Тук бе всичко на едно място и в прекрасната компания на моето семейство.
 Сега ви оставям и вие да се насладите за малко .....









 В църквата бяха пресъздали четирите сезона .



Магазинче за местни колбаси.

Това бе и пушената свинска шунка сервирана като сладоледчета  . 

Хахахх тук ни няма на снимката ,но толкова много чакаха,че снимах друго семейство.

Прекрасната испанска керамика....

За жалост не се продаваха ,а само украсяваха една оптика .

 С моят пораснал мъж ...

Да и моето лого май е такова хехехе .

Цветя и пак цветя.....












 Леко уморени ,но много щастливи решихме да се насладим на едно сладоледче . Тук бяхме запленени от дизайна на малкото ресторанче-палачийница  и то за смях френско. Сега това стана случайно де не че сме го търсили ,но много се смяхме като седнахме и разбрахме .




 Ресторанчето бе създадено от една французойка дошла тук чак от областта  Bretagne.Като прочетох това в менюто веднага реших какво сладоледче ще си хапна- с дъх на сайдер,ябълковата напитка символ на този край. и маслената бисквитка ,пак символ. Да споделя с вас бе невероятно вкусен . Скоро ще си го приготвя у дома.



  Препълнени от удоволствие поехме към морето и нашето градче.
 За последно ще се разходим и ще се насладим на местните специалитети.
Рибки,рибки и пак рибки. каквато и да си поръчате ще ви плени с това как е приготвено и с това, че всичко е прясно.

Тук букет от рибки с гарнитурата от зеленчуци позната ви вече. Рибките леко бяха обърнати с масълце и подправки  както и морските дарове.

 Лего на грила обърнати...не бяха пълнени и гарнитурата пак картофи и тиквички.

И да пак към френските специалитети,но този път от испанки патици и поднесено по техния начин с майонеза разбита с чесън в малка купичка.За майонезата с чесън тук във Франция ми казаха,че било специалитет от Марсилия, Битката е голяма. Като у нас с таратора .
 Време е да ви кажа до скоро и да се отправя към кухнята  ми и моят сладур във ваканция,че с него имаме много кулинарни идеи за тази вечер . 
Усмихната седмица и прекрасна вечер от мен !











Няма коментари:

Публикуване на коментар