С дъх на лавандула,а защо не !

2.06.2015

Панирана бяла рибка с дъх на лешници и пюре от topinambour


 В това студено време ми се приска да си направя нещо,което да ми припомни колко хубаво е да е лято.То  с приготвянето на нещо за хапване повечето хора не биха се пренесли някъде ,но ако вие сте от тях или просто ви се хапва рибка ви предлагам да опитате тази рецепта.Тя е интересна и лесна .От нея дори може да научите за съществуването на един прекрасен зеленчук .Тук става въпрос за един корен по- точно ,който е завладял Париж през 1613година.Той се казва  topinambour или Jerusalem artichoke или трюфел от Канада.Богат е на витамините A , C и B3 както на соли и минерали.Има вкус на артишок.Издържа на студове ,та за тези които искат да внесат  нещо ново в своята градинка ги съветвам да опитат.Да се има под внимание ,че той расте до 3 метра.
Та ето го и нашия корен .



Тук може да видите и как расте и как цъфти.Снимката този път е от wikipedia ,аз сега си го посадих и чак на пролет ще се радвам на цвят ,а на коренчетата чак октомври.
Та сега да си приготвим продуктите за нашата рецепта,като се надявам да откриете и коренчето.


ПРОДУКТИ ЗА РИБКАТА
4 филенца прясна бяла рибка
1 жълтък
3 супени лъжици прясно мляко
сол
черен пипер
брашно
смляни лешници около 150 грама 
3 морковчета 
свежи подправки за украса-градински чай,мащерка,мента
 ПРОДУКТИ ЗА ПЮРЕТО
500 грама картофи -от сорта за пюре
500 грама topinambour
100 мл. прясно мляко
сол
по желание малко масло около 25 грама
ПРОДУКТИ ЗА СОСА НА РИБКАТА
250мл. прясно мляко 
20 грама масло
2 супени лъжици брашно
сол 
черен пипер

Приготвяне на нашата вкусна рецепта

1.Измиваме си всички продукти.Обелваме си картофите,морковите и нашите коренчета.Рибката ,добре изчистена и измита я поръсваме с малко сол и  с черно пиперче.Заделяме я  настрани.Нашите зеленчуци ги слагаме на пара да се сварят за 25 минути като морковите ги проверяваме да са по-твърдички .Те ще бъдат поставени до нашата рибка и не трябва да се разпадат.През това време преминаваме към нашия сос.
2. Соса-обикновен сос бешамел ще си направим .Слагаме нашето мляко да заври.Готово то седи до нас.В друг съд на котлона разтопяваме маслото към което прибавяме брашното и разбъркваме добре.Тук на слаб огън добре разбъркваме като гледаме да не започне да залепва брашното и да променя своя цвят.Всичко да стане около минутка.След това дърпаме от котлона и пак с бъркане си добавяме  топлото мляко.При получаването на хомогенна смес си връщаме соса на котлона и пак с енергично бъркане до сгъстяване му и лекото му кипване ,държим сосчето на котлона.После го дърпаме,овкусяваме със сол и черно пиперче и го заделяме.Преминаваме към рибката.
3.Рибката- разбиваме жълтъка с млякото .В две плитки съдчета си поставяме брашното и смлените лешници.В едно тиганче си загряваме малко масълце  в което слагаме нашата рибка,която сме потопили в сместа с жълтъка ,след това в брашното и накрая сме оваляли в лешниците. Рибката я обръщаме няколко пъти в масълцето  .Около 8-9 минутки на не много силен огън я пържим.Така готова за секунда я слагаме на хартия, която да поеме от излишната мазнина.
4.Готовите картофи и нашето коренче ги намачкваме добре като ги минаваме през едро сито и ги хидратираме като им добавяме млякото ,солта и малко масълце по желание.Аз тук им добавих и една лъжица грах от консерва,за да има накакъв цвят ,когато ги снимам.Ако желаем може да добавим ,но се променя и вкуса на нашето пюре.
Така готова нашата рибка я сервираме като сложим малко от нашия сос,върху него рибката. До нея слагаме по някое кръгче морковче,което аз леко сотирах с масло,захар ,оцет и сол.Поставяме и нашето пюре и декорираме ако искаме със свежи подправки.С мелничката поръсваме с черен пипер и сме готови .
Тази рибка с прекрасно бяло вино може да разнообрази нашите студени зимни дни ,както и  горещите-  но при тях в компанията на свежа салатка .
Какво е лято без море?Та за това пак си разгледах старите снимки от Португалия.Ето и на вас малко от тях.


Океан,слънце и една рибка като си сготвим и сме  заредени с магията на лятото.





Няма коментари:

Публикуване на коментар