С дъх на лавандула,а защо не !

10.17.2014

Pays Basque-Espelette .Френските баски-града Espelette


Сгушени в югозападна Франция в полите на Пиринеите,френските баски ме плениха с интересната си култура и традиции.С тях ние много си приличаме по това ,че техният символ е червената чушка, с която кичат къщите си .Това го няма никъде във Франция.Също така правят и невероятни конфитюри и сладка от червени череши ,пак голям техен символ.Но днес ще се спра на малка част от тяхната прекрасна кухня,близка до нашата.

Нашето вкусно похапване започна с едно интересно поднесено предястие .То се състоеше от чиния с тяхната известна свинска шунка и една чиния пълна с различни кулинарни изненади.
 Виното се знае ,пак тяхно.В тази кулинарна загадка ще внеса малко информация.Всеки може да изненада приятели и близки с типично баски салатки и антрета,които се поднасят и на филия хляб. Те се наричат-Tapas.В нашата  чиния имаме символа ,отпред в дясно,печената чушка с чесън ,зехтин ,сол и магданоз,както ние я приготвяме. До нея сардинки от консерва заляти пак със зехтин и поръсени с  малко магданоз.Зад тях вече се намира артишото,което е леко запържено със зехтин и малки парченца пушена свинска шунка , поръсено с лют червен пипер.То е само  леко загряно да поеме от аромата на шунката.До него другия символ в тяхната кухня-рибата треска.Тя бе от консерва с доматен сос и лют червен пипер.Баската кухня е пикантна кухня, с много лют червен пипер.В соса обаче имаше и парченца пушена шунка.Готвача сподели,че изважда рибата от консервата и леко за секунда я обръща на тигана с фините парченца пушена шунка и лют пипер.Повтарят често тази комбинация.Това е като тяхна база при повечето рецепти-лют пипер и пушена шунка.
Тук всичко бе студено.Не се поднасят топли салатките.Рибата също.Така ароматите са по -силно изразени.


Преминахме към второто .Тук всеки си избра различно блюдо.
Аз се спрях на една богата палитра от няколко малки блюда, а съпруга ми типичния баски омлет.
Това бе моята палитра от съвсем простички блюда,но много интересни като комбинации.Пуричката,която виждате бе паниран лук и пилешко месо.Вътре освен лука и пилешкото  се усещаше и някакво пюре ,като съчетание на брашно и сметана.Не бе сухо.В чинийката, в дясно, бе напълнена печена чушка с треска.Готвача сподели , че тук рибата се приготвя на тиган ,като леко се запържва и после и се добавя малко мляко,течна сметана ,дафинов лист, черен пипер и сол.Към това добавя и малко брашно,за да сгъсти соса.С тази риба и соса ,пълним чушката.В друго тиганче си правим доматен сос с парченца пушена шунка,лют пипер и зехтин.За минутка да заври и го добавяме около нашата рибка.Всичко това се слага за 5 минутки във фурната на 170 градуса и като го извадим го поръсваме с магданоз.Тук към соса може да добавите и един жълтък,за да го сгъсти.
В следващата чинийка -в ляво, е малко като нашия миш-маш.Тук бе задушен със зехтин лука,червената и зелената чушка и чесъна.Накрая за минутка се добавя и доматено пюре.В отделен съд си разбиваме яйцето и го добавяме към чушките ,лука и доматите.Нарязваме си  малко сланинка и пушена свинска шунка ,поръсваме с лют пипер и всичко това в кален съд се запича.

Омлета също бе интересен и тук пак имаме базата от чушка,лют пипер и пушена шунка.

Омлета е гарниран със свежа салатка с дресинг от майонеза,  горчица и оцет.
Тук първо започваме като си задушим чушката с лука и доматите до сгъстяване на доматения сос .Поръсваме с лют пипер и парченца пушена шунка и заделяме.Разбиваме си яйцата  и ги слагаме да се пържат като за нормален омлет ,но когато омлета е готов му добавяме отгоре нашия сос със чушки,лук пушена шунка поръсваме с черен пипер и загъваме .Сервираме с овкусената салатка.

Много лесен омлет  за приготвяне и с интересен вкус.Тук вече за тези,които не обичат люто може без лютия пипер.

Стигнахме и до десерта.Винаги започват с гордостта им- техните сирена и символа им,сладкото от череши.


Но пък десерт без сладкиш не е десерт.

Бадемовият им сладкиш .Прекрасен десерт обичан от всички французи. За него ще отделя друг ден и пълна рецепта за направата му.Много е лесен и вкусен. 
Следващият път  ще ви покажа как да си направите желе от люти чушки и други изненади от френските баски. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар