Сгушени в югозападна Франция в полите на Пиринеите,френските баски ме плениха с интересната си култура и традиции.С тях ние много си приличаме по това ,че техният символ е червената чушка, с която кичат къщите си .Това го няма никъде във Франция.Също така правят и невероятни конфитюри и сладка от червени череши ,пак голям техен символ.Но днес ще се спра на малка част от тяхната прекрасна кухня,близка до нашата.
Нашето вкусно похапване започна с едно интересно поднесено предястие .То се състоеше от чиния с тяхната известна свинска шунка и една чиния пълна с различни кулинарни изненади.
Тук всичко бе студено.Не се поднасят топли салатките.Рибата също.Така ароматите са по -силно изразени.
Преминахме към второто .Тук всеки си избра различно блюдо.
Аз се спрях на една богата палитра от няколко малки блюда, а съпруга ми типичния баски омлет.
В следващата чинийка -в ляво, е малко като нашия миш-маш.Тук бе задушен със зехтин лука,червената и зелената чушка и чесъна.Накрая за минутка се добавя и доматено пюре.В отделен съд си разбиваме яйцето и го добавяме към чушките ,лука и доматите.Нарязваме си малко сланинка и пушена свинска шунка ,поръсваме с лют пипер и всичко това в кален съд се запича.
Омлета също бе интересен и тук пак имаме базата от чушка,лют пипер и пушена шунка.
Омлета е гарниран със свежа салатка с дресинг от майонеза, горчица и оцет.
Тук първо започваме като си задушим чушката с лука и доматите до сгъстяване на доматения сос .Поръсваме с лют пипер и парченца пушена шунка и заделяме.Разбиваме си яйцата и ги слагаме да се пържат като за нормален омлет ,но когато омлета е готов му добавяме отгоре нашия сос със чушки,лук пушена шунка поръсваме с черен пипер и загъваме .Сервираме с овкусената салатка.
Много лесен омлет за приготвяне и с интересен вкус.Тук вече за тези,които не обичат люто може без лютия пипер.
Стигнахме и до десерта.Винаги започват с гордостта им- техните сирена и символа им,сладкото от череши.
Но пък десерт без сладкиш не е десерт.
Бадемовият им сладкиш .Прекрасен десерт обичан от всички французи. За него ще отделя друг ден и пълна рецепта за направата му.Много е лесен и вкусен.
Следващият път ще ви покажа как да си направите желе от люти чушки и други изненади от френските баски.
Няма коментари:
Публикуване на коментар