С дъх на лавандула,а защо не !

12.14.2015

Розички с аромат на ябълка и коледни подправки заляти с карамел

Розички с аромат на ябълка и коледни подправки







MyLittleSuprise

 Ехххх ,Коледа е близо !Уханията на любимите ми подправки се носят във въздуха. Коледните песни и топлината на домашно приготвените вкусотийки  . Аз тези дни подготвям и вторият си блог -Les parents evolues ,който ми отнема много от времето и не успявам нищичко да си приготвя за този блог, но за вкусните розички си намирам време. Един  виртуален подарък към вас е тази рецепта . С нея ви поднасям цялата си благодарност за подкрепата през изминалата година. 
Рецептата е бърза и подходяща за празниците . Аз заминавам за Испания и ще и се насладя отново след празниците,но вие може да я опитате ако до сега не сте или пък сте я правили ,но не с тези продукти.
Сега остава само да си набавим продуктите и да и се насладим.

Продукти


  1. 1 пакетче бутер тесто,но тук ви съветвам да е вносно ,не от българските.В LIDL съм закупувала вносно и е като това тук във Франция. Нашето е много тежко и не така фино.
  2. 3-4 ябълки по възможност Био ,от вашата мила баба например
  3. 1 пакетче масло от малките
  4. 2 чаени чаши захар за карамела
  5. 1чаена лъжица канела на пудра
  6. 1 чаена лъжица микс от подправки на  прах- индийско орехче,джинджифил, карамфил
  7. 1 супена лъжица Armagnac 



MyLittleSuprise

 ПРИГОТВЯНЕ

  • Загряваме си фурната на 180 градуса. 
  • На работния ни плод си слагаме нашето тесто и го нарязваме на дълги равни ивици.
  • Измиваме си ябълките ,обелваме ги и ги нарязваме и тях на фини ивички.
  • тези ивички ги поставяме върху бутер тестото до средата на ивичката
  • поръсваме с канела бутер тестото
  • покриваме нашите ябълки със свободната половинка от ивичките и навиваме

     
  • всяка розичка може да я поставим в добре омазнена с масло формичка за мъфини или в една съдинка ,в която ще съберем всичките розички .Аз обичам във формите за мъфини, защото розичките стават по-красиви и добре оформени,но ако нямате може да ги опечете например така в такъв съд като долу на снимката. И по двата начина съм ги правила и за това се спрях по-отделно.
  • ако  сте ги сложили да се пекат е остава само да си направим вкусният карамел .Печем ги около 10-15 минути. Следим им цвета и този на бутер тестото. Да не изгорят. 
  • в един по-дълбок съд  на котлона си слагаме нашата захар ,в която си слагаме много малко вода около половин чаша  . Тук сега някои френски готвачи добавят и малко оцет или лимонена киселина,за да не се стяга бързо нашият карамел,ако розичките не са готови ,зад не стегне карамела му добавете.
На слаб огън оставяме да се изпари водата и да се сгъсти нашият карамел. Не бъркаме тук.В момента, в който тръгне да се сгъстява му добавяме нашият алкохол ,маслото и подправките-джинджифила,индийското орехче и карамфила на прах. Тук вече бъркаме енергично и внимаваме да не стане тъмно кафяв нашият карамел. На мен ми стана за съжаление малко по тъмен хихх и да получих критики у дома хихих. Малкият дегустатор веднага каза,че нещо този път вкуса не му допада. Наистина този карамел понякога ме ядосва хаххах.  Та внимавайте и вие! С този карамел заливаме нашите прекрасни Коледни розички ! 
По Коледа стават чудеса и едно то тях например е да разцъфтят такива прекрасни розички,направени с много любов!
Пожелавам на всички едни прекрасни празници и да са заобиколени само от такива прекрасни ухания и прекрасни хора.
Нека да не забравяме,че трябва да се сетим и за тези хора,които са сами или имат нужда от мила думичка . 
Да не забравим и да изпратим картички ! 
Весели празници!


MyLittleSuprise


Няма коментари:

Публикуване на коментар