С дъх на лавандула,а защо не !

12.08.2015

Рула от бяла рибка с дъх на Шафран

Safran 

Една рецепта с дъх на шафран 

My Little Suprise

  •  шафрана като растение
  • малко история за него
  • полезни качества
  • рецепта 

Saffron Crocus сативус, е известен и се отглеждат като подправка още от древни времена. Вероятно е бил донесен в Gâtinais от кръстоносците, които са открили  неговият силен аромат в Мала Азия. След това започва отглеждането му в Персия, Кашмир и Македония.
  Едновременно с това, арабите въвели шафрана в Испания, където той се отглежда в провинциите Валенсия и Аликанте.
  Тази интересна лукувичка е една от най-търсените в днешно време. Тя се нуждае само от вашата любов нищо специално при отглеждането и . Засаждаме луковичката и после събираме нейните фини пръчици. Това е трудното ,че тази подправка се бере на ръка и това я прави най-скъпата в света. Тук само да обърна внимание на тези,които искат да си я отглеждат . Моята съседка,която има био ферма с него ми разказа,че от тези пръчици  използваме само една част за подправка и тази част трябва да престои в затворен съд няколко месеца преди употреба. Скоро ще ви запозная с нея и тя ще  ви сподели точно как да го събирате и обгрижвате.
 снимката е взета от google
Изумена бях и като научих ,че още в древен Египет са го използвали за болки в стомаха. Още в ориента е била използвана срещу депресии и като афродизиак при жените. В Мароко и Франция бабите са давали прясно  мляко с него срещу болките от месечния цикъл на младите момичета.1 грам от него във1литър вода пък помага като дежестив.В Китай пък да ви кажа са го използвали за астма и хематоми. Много интересно наистина как тази  малко позната от мен подправка е толкова полезна. за това обичам да водя този блог. Всеки ден научавам много интересни неща .
Ах, този шафран!  За него има още много да си говорим и да ви давам рецепти с него.  
Само трябва много да внимавате с него да не го предозирате. Повече от 7-8грама на човек става много опасно.

ПЪРВАТА МИ РЕЦЕПТА С НЕГО ЩЕ Е С РИБКА 
за 4 човека


My Little Suprise
ПРОДУКТИ
 снимката е взета от google

  1. 4-6 филета от бяла рибка 
  2. 1 патладжан
  3. 3-4 моркова
  4. 5 топени сиренца 
  5. 4-6 ПРЪЧИЦИ ШАФРАН ,по пръчица за всяка риба
  6. черен пипер и сол от мелничка 
  7. розмарин за декорация
  8.  печени картофи в гъша мас за гарнитура
  9. сос бешамел за заливане
  10. олио за пържене

 ПРИГОТВЯНЕ 
Всяко едно от нашите  филенца си ги посоляваме и ги заделяме настрана . Обелваме си патладжана и го нарязваме на  големи ивички. Тук може да използвате от тези рендета с много приставки . Така стават равномерни ивички ,с които да покрием нашата риба.  Тези ивици  ги накисваме в солена вода за 5 минути. След това ги изваждаме и подсушаваме. Слагаме си съд за пържене с малко мазнина. В нея за много малко обръщаме нашия патладжан. вече готов го поставяме на хартиен лист ,да се освободим от поетата мазнина.  Тук аз някои път го пържа с много малко гъша мас ,за да избегна поемането на голямо количество мазнина.  Слагам малко на дъното колкото лешник и използвам съдове с незалепващо покритие. Обелваме си морковите и тях на ивички на този път с друга форма и ги задушаваме за малко и тях в тигана с малко мазнина. Фурната през това време я загряваме на 190 градуса . Взимаме си незалепващ съд  за печене. Приготвяме нашите рула като взимаме парче патладжан,върху него поставяме рибно филе ,топено сирене,една пръчица шафран,няколко моркова и завиваме. Така си правим и другите филета.Заливаме със сос бешамел. Аз тук направих и едно без патладжан,за моят малък мъж . ако и при вас има хора,които не обичат може да направите и вие така. Така подредени ги запичам за няколко минути на 190 градуса .Вътре във фурната си сложих и картофите заляти с гъша мас и посолени. Някои фурни позволяват едновременно печене ако пък при вас не става просто ги изпържете отделно или я съберете рибката в малък съд и до нея в друг сложете картофите. Аз държа да са печени с гъша мас ,защото тя е единствената мазнина,която не усвояваме . Картофите стават хрупкави  като пържени ,а са печени. Сервираме с клонки розмарин и ако имаме цвят от шафран.Поръсваме с черен пипер и си наливаме подбрано от нас бяло вино. 
Рецептата е много лесна и вкусна. Очаквам и коментари под нея с голям интерес.
My Little Suprise


1 коментар: